ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Italiensk EU-agenda skrämmer

Strukna EU-skulder på 2.500 miljarder kronor, och en tillbakagång till hur EU såg ut på 1980-talet. 

Det är några av punkterna i ett läckt dokument från de italienska regeringsförhandlingarna som på onsdagen skakar marknaden och lär skrämma EU-topparna.

Förhandlingarna om en regeringskoalition i Italien mellan Lega och Femstjärnerörelsen, två utpräglade populistpartier, fortsätter. Efter helgen såg det ut som att parterna var överens, men efter att de var för sig träffat landets president fanns fortfarande frågetecken kring vem som skulle axla rollen som premiärminister.

Exakt vilken politik som de kommer att driva är ännu okänt och länge har marknaderna tagit förhandlingarna med ro. Men efter att sajten Huffington Posts italienska utgåva publicerat ett utkast till regeringsuppgörelse, daterat måndag den 14 maj, har skillnaden mellan italienska och tyska statslåneräntor stigit kraftigt till den högsta nivån sedan valet i mars. 

Det läckta dokumentet, som de två partierna har erkänt som äkta men hävdar är gammalt och har blivit ändrat på flera punkter, innehåller flera uppseendeväckande reformer.

Bland annat ville partierna se ett införande av ett sätt för euroländer att lämna den gemensamma valutan. Men i deras officiella uttalande har de sagt att alla öppningar för att lämna euron nu strukits ur dokumentet. I ett pressmeddelande som kommenterar partiernas syn på Euron skriver de att de önskar se en återgång till hur EU var innan Maastricht-avtalet skrevs på i början av 1990-talet, då de menar att samarbete präglades av "en strävan efter fred, broderskap, samarbete och solidaritet". 

Dokumentet innehåller också flera andra skrivelser som kan få både politiker och marknaderna att sätta kaffet i vrångstrupen. 

Bland annat vill man se att den italienska skulden till den Europeiska centralbanken på 250 miljarder euro, drygt 2.500 miljarder kronor, som landet fått genom bankens stimulansprogram, ska styrkas.  

Parterna vill också att vallöftet om en medborgarlön på motsvarande 8.000 kronor i månaden, med en beräknad årlig kostnad på omkring 175 miljarder kronor, ska till delar finansieras av den Europeiska socialfonden.

Partierna vill avsluta sanktionerna mot Ryssland och se över det italienska deltagandet i internationella militära operationer. Dessutom framkommer att parterna backat från sin tidigare idé om att införa plattskatt, och verkar nu sträva efter en skattereform som innehåller olika skattesatser. 

För att underlätta samarbetet ska en parallell skuggregering skapas, där oegentligheter mellan de två partierna eller nya frågor ska tas upp och försöka lösas.

Matteo Salvini, partiledare för Lega, ryker på axlarna åt marknadens reaktioner.

"Vi skräms inte av finansens små lekar", säger han i ett klipp på partiets Facebook-sida. 

Det socialdemokratiska partiet PD, som styrde landet fram till valet, riktar skarp kritik mot den politik som framkommer i det läckta dokumentet. 

"Regeringsuppgörelsen är stötande. Bland hypoteser om att lämna euron och den farliga parallella regeringsstrukturen leker Lega och femstjärnorna med landets trovärdighet. Italien förtjänar inte detta", skriver partiets tillförordnade ordförande Maurizio Martina på twitter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies