Italiensk bank kan få nödhjälp

Den italienska staten hoppas kunna rädda krisbanken Monte dei Paschi di Siena från kollaps genom att öka sitt ägande i banken, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Banken Monte dei Paschi di Siena.
Banken Monte dei Paschi di Siena.Bild:AP

Regeringen planerar en investering på 2 miljarder euro, motsvarande cirka 20 miljarder kronor som skulle innebära att staten får kontroll över 40 procent av bankens aktiekapital. Redan i dag är den italienska staten den största enskilda ägaren med 4 procent av aktierna.

Montei dei Pashi-aktien rusar efter beskedet, upp över 8 procent. Men det är från bottennivåer då aktiens börsvärde har rasat med över 80 procent sedan årsskiftet.

Banken som tyngs av problemlån är i akut behov av hjälp. Det totala behovet uppskattas till 50 miljarder kronor.

Den politiska osäkerheten efter premiärminister Matteo Renzis avgångsbesked har fått potentiella privata investerare att ta ett steg tillbaka.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?