1515
Annons

Italiens premiärminister hotar stämma Astra Zeneca

Italiens premiärminister Giuseppe Conte rasar över fredagens besked från Astra Zeneca om att läkemedelsjätten kommer att leverera färre vaccin-doser till EU under det första kvartalet.
Conte kallar det ett ”allvarligt avtalsbrott” och hotar med rättsliga åtgärder, rapporterar Financial Times. 

Giuseppe Conte
Giuseppe ConteFoto:AP

Enligt FT har Astra Zeneca AZN -0,33% Dagens utveckling nu bekräftat att Italien kommer att få 3,4 miljoner doser vaccin under det första kvartalet, i stället för 8 miljoner doser, som tidigare utlovats. Giuseppe Conte uppger att han kommer titta på ”alla rättsliga åtgärder”. 

”Dessa förseningar i leveranser är allvarliga avtalsbrott, som orsakar enorma skador på Italien och andra europeiska länder med direkta effekter på medborgarnas liv och hälsa, och på vår ekonomi och vårt samhälle, som redan har testats hårt av pandemin”, skriver Giuseppe Conte i ett Facebook-inlägg på lördagen, enligt FT.

Italiens premiärminister har tidigare även hotat att stämma Biontech/Pfizer PFE -1,50% Dagens utveckling för deras försenade vaccin-leveranser.

På fredagskvällen meddelade Astra Zeneca att bolagets leveranser till EU sänks under det första kvartalet. Minskningen uppges bero på produktionsproblem vid en fabrik i Belgien som drivs av partnern Novasep. 

Italien har hittills hunnit vaccinera 1,3 miljoner människor. Det är fler än Spanien, som är uppe i 1,2 miljoner, men betydligt färre än Storbritannien, som hittills har vaccinerat 5,8 miljoner, skriver Financial Times.  

LÄS MER: Grafik: Så många har vaccinerats mot corona – land för land

 

 

 

 

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera