Italiens premiärminister hotar stämma Astra Zeneca

Italiens premiärminister Giuseppe Conte rasar över fredagens besked från Astra Zeneca om att läkemedelsjätten kommer att leverera färre vaccin-doser till EU under det första kvartalet.
Conte kallar det ett ”allvarligt avtalsbrott” och hotar med rättsliga åtgärder, rapporterar Financial Times. 

Giuseppe Conte
Giuseppe ConteFoto:AP

Enligt FT har Astra Zeneca AZN +0,27% Dagens utveckling nu bekräftat att Italien kommer att få 3,4 miljoner doser vaccin under det första kvartalet, i stället för 8 miljoner doser, som tidigare utlovats. Giuseppe Conte uppger att han kommer titta på ”alla rättsliga åtgärder”. 

”Dessa förseningar i leveranser är allvarliga avtalsbrott, som orsakar enorma skador på Italien och andra europeiska länder med direkta effekter på medborgarnas liv och hälsa, och på vår ekonomi och vårt samhälle, som redan har testats hårt av pandemin”, skriver Giuseppe Conte i ett Facebook-inlägg på lördagen, enligt FT.

Italiens premiärminister har tidigare även hotat att stämma Biontech/Pfizer PFE -0,15% Dagens utveckling för deras försenade vaccin-leveranser.

På fredagskvällen meddelade Astra Zeneca att bolagets leveranser till EU sänks under det första kvartalet. Minskningen uppges bero på produktionsproblem vid en fabrik i Belgien som drivs av partnern Novasep. 

Italien har hittills hunnit vaccinera 1,3 miljoner människor. Det är fler än Spanien, som är uppe i 1,2 miljoner, men betydligt färre än Storbritannien, som hittills har vaccinerat 5,8 miljoner, skriver Financial Times.  

LÄS MER: Grafik: Så många har vaccinerats mot corona – land för land

 

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?