1515

Italiens nya regering ger EU:s asylreform kalla handen

Italiens nya regering inleder sitt styre med att säga nej till EU:s asylreform – åtminstone som den ser ut just nu.

Den överenskommelse som utlovats till slutet av juni verkar nu allt mer osannolik.

Italiens nye inrikesminister Matteo Salvini ägnar själv tisdagen åt ett möte i senaten, men skickar med ett tydligt nej till den diskussion som EU-ländernas migrationsministrar då har om försöken att skapa nya gemensamma asylregler i EU.

"De förslag som nu ligger kommer i slutändan att straffa Italien och länderna vid Medelhavet och bara tjäna Nordeuropas intressen, sade Salvini i söndags, enligt den italienska upplagan av nättidningen Huffington Post.

I Salvinis frånvaro kommer Italien att representeras av landets EU-ambassadör.

Sveriges migrationsminister Heléne Fritzon (S) försöker hålla optimismen uppe – men låter klart inställd på att det kommer att bli svårt att nå en uppgörelse vid tisdagsmötet i Luxemburg.

Hon tackar ändå EU:s nuvarande ordförandeland Bulgarien för att man fortsätter att försöka.

"Det bulgariska ordförandeskapet har på alla sätt bidragit till att föra förhandlingsarbetet framåt, men det är klart att när medlemsstaterna sedan kommer med sina tydliga mandat och nya uppfattningar efter att det har varit val i ett antal medlemsstater så är det klart att det försvårar på alla sätt", säger Fritzon på plats i Luxemburg.

Tisdagsmötet har länge setts som avgörande för att EU-ledarna ska kunna ge slutgiltigt klartecken till ett nytt asylsystem när de håller sitt nästa toppmöte i Bryssel om drygt tre veckor.

I en tidningsintervju i söndags aviserade dock Tysklands förbundskansler Angela Merkel att det sannolikt är för tidigt att tro på en uppgörelse redan i juni. Inte minst finns ett benhårt motstånd från länder som Ungern och Polen som envist vägrar att gå med på någon form av obligatorisk omfördelning av asylsökande mellan medlemsstaterna.

Från Italien hälsar nu Salvini dessutom att landet kräver ytterligare åtgärder på migrantsidan.

"Landstigandet och omhändertagandet av hundratusentals 'icke-flyktingar' kan inte fortsätta att bara vara Italiens problem. Antingen sträcker Europa ut en hand för att hjälpa oss med säkerheten eller så måste vi välja en annan väg", skrev den nye inrikesministern på Twitter på måndagen.

Heléne Fritzon tänker ändå markera den svenska regeringens åsikt om att det är viktigt att enas. Och samtidigt varnar hon för att tiden är knapp. Om ingen uppgörelse kan hittas snart riskerar allt att fastna i kampanjandet inför nästa EU-val och tillsättandet av nästa EU-kommission under 2019.

"Skulle vi inte göra det nu på junimötet så måste vi också vara överens om vad vi ska ha för slutdatum för att komma till konsensus eller en kompromiss. För det är mycket som händer i höst. Medlemsstaterna vet att det är här och nu som vi behöver komma fram. Men alla vill inte det. Så är läget", säger Fritzon i Luxemburg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?