ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Italiensk ilska mot banksektorn när nödlån till företag dröjer

  • Foto: Andrew Medichini

Italiens premiärminister Giuseppe Conte beskyllde på torsdagen landets banksektor för att inte betala ut lån till nödställda företag tillräckligt snabbt. Bankerna menar dock att det är regeringens byråkrati som fördröjer utbetalningarna, skriver Bloomberg.

”Banksystemet är ett stöd, men det kan och måste göra mer för att påskynda förfaranden för att leverera statsstödda lån”, sa Giuseppe Conte i ett tal i parlamentet på torsdagen, där han tillade att pengarna bör betalas ut inom 24 timmar.

Premiärministerns uttalanden stötte dock på motstånd hos oppositionspolitiker, som menade att regeringen har skapat onödig byråkrati som gör att bankerna håller inne på lånen. Den kritiken har också kommit från banksektorn som anser att reglerna är för komplicerade, skriver Bloomberg.

För en vecka sedan hade bara runt 10 procent av 300.000 företag som ansökt om nödlån fått pengarna, och finansministern Antonio Misiani har kallat bankerna för ”oacceptabelt långsamma”.

”Det finns banker som ger lån på 72 timmar medan andra, som på grund av sina interna processer och kontroller, tar mycket längre tid på sig. ”Är detta ett lagstiftarens fel? Att ta ansvar är en skyldighet för alla”, sa Antonio Misiani till Radio24 förra veckan, skriver Bloomberg.

Totalt har regeringen avsatt 740 miljarder euro för nödlån till landets företag.

Denna vecka har butiker, restauranger och barer fått tillåtelse att öppna igen efter den landsomfattande nedstängningen. Dock är det fortsatt hårda regler om social distansering som gäller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer