ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Italien sänker frihandelsavtal

  • Luigi Di Maio gillar inte frihandelsavtalet med Kanada. Foto: Alessandra Tarantino

Italien kommer inte ratificera EU:s frihandelsavtal, Ceta, med Kanada säger Italiens vice premiärminister Luigi di Maio.

Det betyder att avtalet inte kommer att gå igenom.

EU och Kanada har under lång tid förhandlat fram ett frihandelsavtal, Ceta. Avtalet har setts som ett sista hopp för frihandeln efter att TTIP-avtalet, som skulle skapa frihandel mellan USA och Europa, har skrotats av presidenten Donald Trump. 

Men avtalet har inte fallit den nya italienska populistregeringen i smaken. De är oroade för att italienska varumärken, som Parmesanost, ska hotas. 

"Ceta skulle för första gången i historien innebära att EU accepterar piratkopior av mat och allvarliga skador på 'made in Italy-varumärket'", sa det italienska lantbrukarförbundets ordförande Roberto Moncalvo till den italienska finanstidningen Il sole 24 ore den 14 juni i år.

Tidigare har Di rapporterat om att landets jordbruksminister Gian Marco Centinaio har sagt att Italien inte kommer godkänna avtalet. 

Nu har vice-premiärminister Luigi Di Maio, som är ledare för det ena regeringspartiet Femstjärnerörelsen, upprepat samma budskap.

"Snart kommer CETA vara föremål för underskrift i parlamentet och denna majoritet kommer avvisa avtalet och inte ratificera det", sade han under ett möte med en lantbruksförening i Rom enligt Nyhetsbyrån Direkt. 

Han sa också att de som är positiva till avtalet inte kommer få jobba med frågan mer.

"Om så mycket som en enda italiensk tjänsteman… fortsätter att försvara avtal som Ceta, kommer dessa avlägsnas", tillade han.

Ceta-avtalet måste ratificeras av samtliga 28 medlemsstater i EU för att verkställas. Det betyder att avtalet faller om Italien står fast vid sin nuvarande position. 

Enligt Reuters hävdar avtalets förespråkare att det skulle  innebära en 20-procentig ökning av handeln mellan länderna. Det skulle öka EU:s ekonomi med knappt 12 miljarder euro, motsvarande 124 miljarder svenska kronor, och den kanadensiska med 12 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande 81 miljarder svenska kronor. Kritiker hävdar dock att den summan är betydligt mindre.

Lantbruksföreningar och kritiker inom EU har uttryckt oro för hotet av kraftigt ökad import av fläsk- och nötköttsprodukter från Kanada.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies