1515
Annons

Italien röstar i laddat val – varningar om ny smittspridning

Resultatet kan omkullkasta den politiska ordningen i Rom. Mycket står på spel när italienarna under söndagen går till valurnorna – trots experters varningar om risk för ny smittspridning.

”Det är ytterst motsägelsefullt”, säger epidemiologiprofessorn Massimo Galli.

Premiärminister Giuseppe Conte.
Premiärminister Giuseppe Conte.Foto:Roberto Monaldo

Skolor och föreningslokaler runt om i Medelhavslandet har gjorts om till vallokaler inför det två dagar långa valet som påbörjades under söndagen och kommer att pågå fram till måndagen.

Mycket står på spel i valet där den italienska högern ser ut att vinna mark.

Valet är även ett lackmustest för premiärminister Giuseppe Contes mittenvänster-koalition som under våren drev igenom en dramatisk nedstängning av landet som fått stora ekonomiska konsekvenser.

Italienarna röstar under dagarna i två val – dels lokalval och dels en rikstäckande folkomröstning.

Folkomröstningen gäller ett förslag om att minska antalet ledamöter i parlamentets båda kammare – från 630 till 400 i underhuset, och från 315 till 200 i överhuset – ett förslag som ser ut att röstas igenom.

I lokalvalen är regionen Toscana en brännpunkt.

Regionen har en lång tradition av vänsterstyre men ser nu ut att kunna vinnas över av den tidigare inrikesministern Matteo Salvinis högerpopulistiska parti Lega. Att förlora regionen vore ett stort bakslag för regeringskoalitionen bestående av antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och socialdemokratiska Demokratiska partiet.

Andra regioner som står på spel är Kampanien, Ligurien, Marche, Apulien, Toscana, Aostadalen och Veneto. Högerkoalitionen mellan Salvinis Lega, Silvio Berlusconis Forza Italia och Giorgia Melonis Italiens bröder ser ut att vinna i Veneto och Ligurien men även Marche och Apulien kan vara inom räckhåll.

Att valen blir av trots den ännu pågående pandemin är inte okontroversiellt.

”Landet är i ett nödläge, det är ytterst motsägelsefullt att samla människor i vallokaler, i synnerhet med tanke på den pågående trenden i Europa”, säger epidemiologiprofessorn Massimo Galli vid Milanos Saccosjukhus.

Vissa åtgärder har vidtagits för att minska en eventuell smittspridning. Riskgrupper så som äldre och gravida ska ges företräde för att inte utsättas för onödiga risker.

Dock uppmanas väljarna att inne i vallokalen ta av sig sina munskydd för att identifiera sig, något som resulterat i att många valarbetare dragit sig ur i sista stund. I storstaden Milano saknas som en konsekvens i nuläget över 100 valarbetare.


Inga nya bilar såldes i Shanghai i april

Foto:Andy Wong

Besluten att stänga ned metropolen Shanghai ledde till att inte en enda ny bil såldes i 25-miljonersstaden under april. Det framgår av ett uttalande från Shanghai Automobile Sales Trade Association, rapporterar CNN.

På nationell nivå sjönk nybilsförsäljningen med 46 procent till 1,2 miljoner bilar - vilket är den sämsta aprilmånaden på ett decennium. 

Nedstängningarna har nu varit aktiva i cirka 7 veckor, men ska lyftas i början av juni.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?