Annons

Italien röstar i laddat val – varningar om ny smittspridning

Resultatet kan omkullkasta den politiska ordningen i Rom. Mycket står på spel när italienarna under söndagen går till valurnorna – trots experters varningar om risk för ny smittspridning.

”Det är ytterst motsägelsefullt”, säger epidemiologiprofessorn Massimo Galli.

Premiärminister Giuseppe Conte.
Premiärminister Giuseppe Conte.Foto:Roberto Monaldo

Skolor och föreningslokaler runt om i Medelhavslandet har gjorts om till vallokaler inför det två dagar långa valet som påbörjades under söndagen och kommer att pågå fram till måndagen.

Mycket står på spel i valet där den italienska högern ser ut att vinna mark.

Valet är även ett lackmustest för premiärminister Giuseppe Contes mittenvänster-koalition som under våren drev igenom en dramatisk nedstängning av landet som fått stora ekonomiska konsekvenser.

Italienarna röstar under dagarna i två val – dels lokalval och dels en rikstäckande folkomröstning.

Folkomröstningen gäller ett förslag om att minska antalet ledamöter i parlamentets båda kammare – från 630 till 400 i underhuset, och från 315 till 200 i överhuset – ett förslag som ser ut att röstas igenom.

I lokalvalen är regionen Toscana en brännpunkt.

Regionen har en lång tradition av vänsterstyre men ser nu ut att kunna vinnas över av den tidigare inrikesministern Matteo Salvinis högerpopulistiska parti Lega. Att förlora regionen vore ett stort bakslag för regeringskoalitionen bestående av antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och socialdemokratiska Demokratiska partiet.

Andra regioner som står på spel är Kampanien, Ligurien, Marche, Apulien, Toscana, Aostadalen och Veneto. Högerkoalitionen mellan Salvinis Lega, Silvio Berlusconis Forza Italia och Giorgia Melonis Italiens bröder ser ut att vinna i Veneto och Ligurien men även Marche och Apulien kan vara inom räckhåll.

Att valen blir av trots den ännu pågående pandemin är inte okontroversiellt.

”Landet är i ett nödläge, det är ytterst motsägelsefullt att samla människor i vallokaler, i synnerhet med tanke på den pågående trenden i Europa”, säger epidemiologiprofessorn Massimo Galli vid Milanos Saccosjukhus.

Vissa åtgärder har vidtagits för att minska en eventuell smittspridning. Riskgrupper så som äldre och gravida ska ges företräde för att inte utsättas för onödiga risker.

Dock uppmanas väljarna att inne i vallokalen ta av sig sina munskydd för att identifiera sig, något som resulterat i att många valarbetare dragit sig ur i sista stund. I storstaden Milano saknas som en konsekvens i nuläget över 100 valarbetare.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?