Annons

Italien nära budgetvarning

Italien bryter mot EU:s budgetregler och är på väg att få en tillrättavisning den 22 november för den italienska budgeten för 2018.

Det antydde EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen vid en presskonferens på tisdagen.

"Alla kan se siffrorna i vår ekonomiska prognos. Situationen i Italien blir inte bättre. Jag vill inte föregripa nästa veckas beslut av kommissionen, men vi måste vara ärliga", sade han.

Kommissionens prognos publicerades den 9 november.

Jyrki Katainen sade att siffrorna han avsåg var den strukturella budgetbalansen. Enligt prognosen minskar Italiens strukturella budgetunderskott bara marginellt från 2,1 procent av BNP i år till 2,0 procent nästa år och stiger sedan till 2,4 procent 2019.

Den 27 oktober skickade kommissionen ett varningsbrev till Italiens regering och påpekade att det uppsatta målet för Italiens strukturella förbättring 2018 är 0,6 procentenheter. Men förbättringen i den italienska budgeten 2018 bara är 0,2 procentenheter.

"Alla italienarna har rätt att veta hur situationen ser ut. Folk kanske inte tycker om vad de får höra. Men det är en fråga om välfärdssamhället i framtiden", sade Jyrki Katainen.

Kommissionen anser att det är särskilt viktigt för Italien att minska det strukturella underskottet med tanke på landets höga statsskuld, som ligger på 132,1 procent av BNP i år, enligt prognosen.

Den 27 oktober skickade kommissionen också varningsbrev till Frankrike, Spanien, Portugal och Belgien för att länderna inte når sina strukturella underskottsmål.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?