ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Italien ”bryter löfte” när krisbanker avvecklas

  • Banca Popolare di Vicenzas kontor i MIlano. Foto: Luca Bruno

Italienska regeringens beslut att avveckla två banker med hjälp av offentliga medel strider mot EU:s nya bankregler, menar kritiker.
”Det här att staten aldrig ska gå in, det tar marknaden med en nypa salt”, säger en analytiker.

De italienska krisbankerna Banca Popolare di Vicenza och Veneto Banca avvecklas. Det meddelade landets regering på söndagskvällen efter påtryckningar från EU-kommissionen och ECB.

Tillgångarna köps upp av Intesa Sanpaolo, Italiens mest välkapitaliserade bank, till vrakpris.

Åtgärdspaketet – som i praktiken innebär att italienska staten köper krisbankernas dåliga lån – väntas kosta motsvarande 166 miljarder kronor och öka på Italiens redan omfattande statsskuld.

Omkring 50 miljarder kronor tillförs Intesa. Syftet är framförallt att upprätthålla bankens kapitalnivåer.

Resterande 116 miljarder sätts av för att täcka de avvecklade bankernas förluster och ersätta fordringsägare. 

Italienska myndigheter har tidigare pumpat in sammanlagt 35 miljarder kronor i Banca Popolare di Vicenza och Veneto Banca.

Det slutgiltiga beslutet att stänga ner bankerna togs i helgen efter att ECB varnat för nära förestående kollapser i fredags.

Enligt uppgifter till Financial Times fruktades en regelrätt bankrusning under måndagen om inga åtgärder vidtogs.

EU-kommissionen har välkomnat beslutet, som man menar stärker Italiens problemtyngda banksektor genom konsolidering och utrensning av dåliga lån.

Kritiker hävdar dock att åtgärdspaketet strider mot de principer som ligger till grund för EU:s nya regler för bankresolutioner. Dessa syftar – förenklat – till att skydda skattebetalare genom att låta bankernas fordringsägare bekosta en eventuell avveckling.

"Löftet att skattebetalare inte ska behöva rädda banker som går omkull är för evigt brutet”, kommenterade vice-ordföranden i Europaparlamentets ekonomiutskott Markus Ferber, en av Angela Merkels bundsförvanter, beslutet på söndagen.  

Enligt en analytiker på en svensk storbank, som vill vara anonym, har det funnits en ”väldigt tydlig målsättning att kringgå” det nya regelverket.

”Marknaden har utgått från att dessa banker kommer att räddas hela våren”, säger analytikern. ”Det här att staten aldrig ska gå in, det tar man med en nypa salt”.

Priset på italienska statsobligationer sjönk efter beskedet, medan landets bankaktier steg.

Italien har tidigare avvecklat fyra banker och återkapitaliserat en. Omkring 4.000 anställda väntas bli av med jobbet som en följd av helgens beslut.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies