ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Italien bör höja produktiviteten enligt EU-kommissionen

  • EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Den nya italienska regeringen bör i första hand förbättra Italiens svaga produktivitet i stället för att stimulera efterfrågan i ekonomin.

Det sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici vid en presskonferens på torsdagen då han presenterade kommissionens ekonomiska sommarprognos.

”Italien har många strukturella problem, främst svag produktivitetsutveckling. Vi behöver lösa den svaga produktiviteten först och främst”, sade han som svar på en fråga om planerna på stimulanser.

Pierre Moscovici tillade att den italienska regeringen inte har presenterat sin politik ännu. På fredagen ska han träffa finansminister Giovanni Tria.

Kommissionären tillbakavisade kritik från EU:s revisionsrätt, att kommissionen har tillåtit för mycket flexibilitet i stabilitetspaktens budgetregler.

”En mer aggressiv inställning skulle ha varit kontraproduktiv. Den skulle ha skadat tillväxten och inte hjälpt skulden”, sade Pierre Moscovici.

Vidare uppmanade han den nya spanska regeringen att uppfylla sina åtaganden om att förbättra det strukturella budgetunderskottet i år med 0,65 procentenheter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies