1515

It-profilen 20 år efter kraschen: ”Vi förändrade hela Sverige”

Det har gått 20 år sedan it-bubblan sprack. Entreprenören Johan Staël von Holstein var en av dotcom-erans stora profiler. 

”Det är kanske den viktigaste perioden i Sveriges historia”, säger han i dag.

Foto:TT

Det har gått 20 år sedan börsen toppade i samband med it-boomen. Den 6 mars brukar anges som det datum då bubblan sprack, även om 9 mars också nämns, det datum då sökmotorn Netscape börsnoterades.

Entreprenören Johan Staël von Holstein var en av den tidens stora it-profiler, som en av grundarna av Icon medialab, Speed Ventures och även Letsbuyit.com. I en intervju med DI Tv:s Ekonomistudion ger han sin bild av bubblan:

”Jag var ganska säker på att vi var i en bubbla. Exakt när kraschen skulle komma visste man ju inte, och jag hade aldrig kunnat drömma om att den skulle bli så stor och att det skulle ta så lång tid att ta sig ur den.”

Vad var det som fick dig att förstå att det var en bubbla?
”Jag fick ett mail av en kille som jobbade hos oss, John Ekman, där många av de här it-bolagen sattes i relation till hur mycket de var värda. Till exempel var Expedia värt lika mycket som de tio största flygbolagen tillsammans. Under en period fanns det en orimlighet i de här bolagens värden, då tänkte jag att det här kommer krascha, säkert med 30 till 40 procent. Men 98 procent var lite svårare att tro.”

Om du ser i backspegeln, finns det något du ångrar?
”Nej, vi förändrade hela Sverige, vi blev ett otroligt mycket bättre land, vi krossade den socialistiska strukturen, folk fick frihet, självförtroende drömmar, kunde påverka sitt eget liv under personligt ansvar och bygga stora bolag. Sverige är ett oerhört mycket bättre land i dag – mycket tack vare det som hände. Inte minst om man tittar på de bolag som dykt upp i kölvattnet av den här perioden.”

”Men också vad det betydde att Sverige hade tre av de största bästa bolagen i världen i den här industrin och vad vi gjorde för bolag som Ericsson, SAS, Volvo, Ikea, tryckte de längst fram i hela it-utvecklingen, det är kanske den viktigaste perioden i Sveriges historia. Jag är skitstolt över min del i det.”

I dag bor Johan Staël von Holstein i Madrid och arbetar som vd för företaget Impact Crowd Technology som säljer digitala produkter till tredje världen.

”Livet är kul när man tar risk, kämpar och vill gott.”

LÄS MER: De hade rätt – men var 15 år för tidiga.

 


Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Så hjälper Stena Recycling industrin med cirkulära affärslösningar

Förra året utökade Sveriges ledande industriella återvinningsbolag, Stena Recycling, sin verksamhet med den internationella konsultverksamheten Stena Circular Consulting. Med 80 års praktiskt erfarenhet inom återvinning tar Stena Recycling nu nästa steg som den ledande aktören inom cirkulära lösningar.

Vid det här laget har vi lärt oss att vi måste accelerera omställningen till mer hållbara affärslösningar. Smältande isar, höjda havsnivåer och extremväder är bara några av konsekvenserna om vi inte får ner utsläppen. Trots denna kunskap visar data att det går för långsamt. Mats Linder är ny i rollen som Head of Circular Consulting på Stena Recycling Sverige och har lång erfarenhet av att jobba med cirkulär ekonomi. Han menar att vi som land, samhälle och industri har stora möjligheter att samarbeta för att ställa om mot cirkulär ekonomi och trappa upp kampen mot de stigande temperaturerna. 

– Rapporter visar att vi håller på att missa Parisavtalet. För att vända utvecklingen räcker det inte att bara effektivisera den befintliga verksamheten – vi måste utmana vårt nuvarande sätt att tillverka, sälja och använda produkter. Att möta behoven av att anpassa produkter och processer, men också användningen av dessa kommer vara värdeskapande för ett företag som vill framtidssäkra sin verksamhet, säger Mats Linder.

– Satsningen Stena Circular Consulting ligger helt rätt i tiden. Med Mats och hela det team vi rekryterat har vi rätt kompetens på plats, och vi väljer att satsa för att vara med och leda utvecklingen. Det kommer inte räcka enbart med teori och kunskap, vi måste ta det ett steg längre och skapa konkreta resultat. Som norra Europas ledande återvinningsbolag sitter vi på en position med både teori och praktik under samma tak. Den positionen gör oss unik och ger oss möjlighet att skapa cirkulära lösningar tillsammans med våra kunder, säger Mattias Nilsson, Sales & Marketing Director på Stena Recycling Sverige.

Bred produktportfölj och praktisk kunskap

 Med Stena Circular Consulting som partner får man hjälp att planera och driva sitt företags utveckling mot en cirkulär ekonomi. De olika tjänsterna Stena Circular Consulting erbjuder omfattar bland annat områden som strategiutveckling med fokus på att skapa nya samarbeten i värdekedjan, process- och produktdesign, optimering av återvinning - inklusive avfallsminimering och återanvändning, samt utveckling av cirkulära affärsmodeller. 

–  Den 80 år långa erfarenheten som återvinnare har resulterat i en omfattande kunskap om återvinning av alla olika materialslag. Framförallt har vi omfattande erfarenhet av produktion och infrastruktur kring återvinning, samt hur olika materials egenskaper och sammanfogningstekniker påverkar möjligheten till återvinning. I Halmstad på Stena Nordic Recycling Centre finns både processerna och möjligheten att testa på plats. När vi tar med oss kunder dit och kombinerar teori och praktik brukar resultaten bli mycket talande, säger Mattias Nilsson.

– Vi har en mycket bred produktportfölj och kan hjälpa till på många olika sätt. Till exempel kan vi genomlysa en specifik produkt för att se hur man kan designa för att hålla längre, eventuellt återanvändas och slutligen maximera återvinningen. Vi kan titta på affärsmodeller och analysera på vilket sätt en produkt kan säljas som tjänst – allt för att öka värdeskapandet, säger Mats Linder. 

Värdeskapande verksamhet

 Genom att satsa på en cirkulär ekonomi blir ditt företag mer lönsamt, konkurrenskraftigt och attraktivt för befintliga och potentiella intressenter. Stena Recyclings målsättning framgent är att fortsätta hjälpa företag i deras utveckling mot cirkularitet och bredda Circular Consulting ytterligare, både i Sverige och utomlands.

– När vi som företag om fem år tittar tillbaka vill vi kunna se att vi verkligen har varit en positiv kraft för att driva förändringen mot en mer cirkulär ekonomi, avslutar Mats Linder

Upptäck mer av Stena Circular Consulting

Om Stena Recycling

Stena Recycling är Sveriges ledande återvinningsbolag och en helhetspartner för att utveckla hållbara lösningar inom alla typer av verksamheter. Med 1 600 engagerade medarbetare och 90 anläggningar över hela landet skapar vi långsiktiga lösningar varje dag för såväl kunder som för samhället i stort. Stena Recycling finns förutom i Sverige även i Norge, Danmark, Finland, Polen, Tyskland och Italien.

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?