1515

IT-brottsexpert: Skärpt lag är ett slag i luften

Regeringens lagförslag kring nätövergrepp är verkningslösa om det inte går att spåra brottslingarna, enligt IT-brottsexperten Anders Ahlqvist.
Men justitieministern säger att flera av brotten går att lösa genom samarbete med telebolagen.

Bild:Colourbox

I lördags presenterade regeringen flera nya lagförslag som bland annat ska göra det lättare att döma den som sprider sexfilmer på nätet för att skada en annan person. Regeringen vill också göra det straffbart att stämma träff med barn i sexuellt syfte även om träffen sker online. Slopad preskriptionstid samt skärpta straff för barnpornografibrott och det nya brottet olaga integritetsintrång ingår också i paketet.

"Alla brotten som de pratar om kräver datalagring för att kunna spåra brottslingarna. Det här kommer inte att förändra någonting för den som vill lägga upp hämndporrbilder", säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Det tidigare datalagringsdirektivet krävde att tele- och internetoperatörer skulle lagra all information om vad kunderna gör på nätet och vem de ringde, men i december 2016 fastslog EU-domstolen att ett generellt krav på datalagring är ogiltigt. Beslutet har oroat svenska myndigheter, då det anses försvåra den brottsbekämpande verksamheten.

Generellt tycker Anders Ahlqvist att lagändringarna som regeringen nu föreslår är bra.

"Det är en modernisering av lagen. Vi har själva varit med och tagit fram dem. Men utan datalagring blir det som att ha hastighetskameror i trafiken, men inga registreringsskyltar på bilarna", säger Ahlqvist.

Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att flera av lagändringarna påverkar brott som går att utreda utan datalagringskrav.

"Olaga integritetsintrång, alltså om man lägger ut kränkande bilder på nätet kan vi redan idag spåra i många fall. Men det kräver såklart ett samarbete med telebolagen", säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson håller med om att EU-domstolens bedömning att datalagringsdirektivet är olagligt är dåligt för svensk brottsbekämpning. Regeringen utreder nu om det går att inom ramen för EU-beslutet ändå lägga så stor skyldighet som möjligt på att telebolagen ska lagra data.

"Vi kan också behöva ta initiativ inom EU för att ändra rättsläget. Det blir ännu viktigare nu när situationen med terrorism ser ut som den gör."

Journalisten Caroline Engvall har skrivit boken "Virtuell våldtäkt" där unga berättar om digitala övergrepp. Även hon säger att de nya lagförslagen är ett steg i rätt riktning, men hon ser fortfarande luckor.

"Virtuell våldtäkt där man får barn att begå övergrepp på sig själva måste tas på större allvar. Om man döms för utnyttjande av barn för sexuell posering eller sexuellt ofredande blir det oftast bötesstraff, och ett så lågt straff är otroligt kränkande för den som har blivit utsatt för brottet", säger Caroline Engvall.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?