Hoppa till innehållet

Annons

It-bolag väljer AI i ledningsgrupp

It-konsulten Tieto har valt en artificiell intelligens, Alicia T, i ledningsgruppen för enheten för datadrivet beslutsfattande.

Bild: TT

Alicia T blir en fullvärdig medlem i gruppen och har också rösträtt. Tack vare ett samtalsgränssnitt är det möjligt att föra samtal med Alicia T.

Tieto berättar i ett pressmeddelande att de är det första nordiska bolaget som tar med artificiell intelligens i en ledningsgrupp.

”Jag är övertygad om att Alicia T hjälper oss att hitta information och fatta databaserade beslut som människor nödvändigtvis inte kommer att tänka på”, säger Ari Järvelä, som leder datadrivna affärer på Tieto, i pressmeddelandet.

Det som skiljer Alicia T från kända AI:s som Apples Siri är just det att hon deltar i beslutsfattandet på ledningsnivå i näringslivet, säger Tietos presschef Jessica Diktonius.

”Andra liknande lösningar som använder sig av AI är ofta i assistentrollen och hjälper till i hemmet och i privatlivet”, säger hon.

Enheten för datadrivet beslutsfattande, som startades i juli, jobbar med att utifrån data ta fram idéer tillsammans med Tietos kunder och nordiska start-ups.

Alicia T har utvecklats av Tieto. AI:n är en grundkonstruktion vars utveckling fortsätter. Tieto säger att de framför allt vill testa teknologin för samtal med artificiell intelligens.

”Med det här projektet ville vår arbetsgrupp – på ett smidigt, start up-liknande sätt – studera effekterna av beslutsfattande i en grupp som består av människor och robotar”, skriver Taneli Tikka, ansvarig för innovationer i enheten för datadrivet beslutsfattande.

Tieto vill inte släppa bilder på Alicia T:s fysiska form eftersom också hårdvaran fortsätter att utvecklas.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera