ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

It-bolag väljer AI i ledningsgrupp

  • Foto: TT

It-konsulten Tieto har valt en artificiell intelligens, Alicia T, i ledningsgruppen för enheten för datadrivet beslutsfattande.

Alicia T blir en fullvärdig medlem i gruppen och har också rösträtt. Tack vare ett samtalsgränssnitt är det möjligt att föra samtal med Alicia T.

Tieto berättar i ett pressmeddelande att de är det första nordiska bolaget som tar med artificiell intelligens i en ledningsgrupp.

”Jag är övertygad om att Alicia T hjälper oss att hitta information och fatta databaserade beslut som människor nödvändigtvis inte kommer att tänka på”, säger Ari Järvelä, som leder datadrivna affärer på Tieto, i pressmeddelandet.

Det som skiljer Alicia T från kända AI:s som Apples Siri är just det att hon deltar i beslutsfattandet på ledningsnivå i näringslivet, säger Tietos presschef Jessica Diktonius.

”Andra liknande lösningar som använder sig av AI är ofta i assistentrollen och hjälper till i hemmet och i privatlivet”, säger hon.

Enheten för datadrivet beslutsfattande, som startades i juli, jobbar med att utifrån data ta fram idéer tillsammans med Tietos kunder och nordiska start-ups.

Alicia T har utvecklats av Tieto. AI:n är en grundkonstruktion vars utveckling fortsätter. Tieto säger att de framför allt vill testa teknologin för samtal med artificiell intelligens.

”Med det här projektet ville vår arbetsgrupp – på ett smidigt, start up-liknande sätt – studera effekterna av beslutsfattande i en grupp som består av människor och robotar”, skriver Taneli Tikka, ansvarig för innovationer i enheten för datadrivet beslutsfattande.

Tieto vill inte släppa bilder på Alicia T:s fysiska form eftersom också hårdvaran fortsätter att utvecklas.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies