Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

It-bolag i storaffär med nordisk riskkapitalist: ”Ger extremt mer fart i maskinen”

Det danska riskkapitalbolaget Axcel köper närmare 80 procent av det Malmöbaserade it-bolaget Addpro.

Foto:Åserud, Lise

Malmöbolaget Addpro säljer bland annat molntjänster, skalbara teknikresurser som levereras via internet. Det handlar om IT-säkerhet, applikationer och systemutveckling. I kundstocken finns medelstora och stora beställare, både inom den privata och offentliga sektorn.

Bolaget har vuxit snabbt sedan starten 2000 och nu blir private equity-bolaget Axcel, med kontor i Köpenhamn och Stockholm, ny majoritetsägare i Addpro genom köpet av närmare 80 procent av aktierna.

”Vi har såklart känt till varandra eftersom vi arbetar på samma marknad inom många områden. Men processen har gått extremt snabbt och startade i slutet av maj och signerades 1 juli, säger Nicklas Persson, vd för och medgrundare av Addpro, som inte vill avslöja köpeskillingen:

”Den uppgiften håller vi och Axcel helt och hållet för oss själva. Men visst är det en stor affär.”

Addpro är inne i en expansiv fas. I fjol mer än dubblades omsättningen från 336 miljoner till 776 miljoner kronor. Samtidigt fortsatte den goda lönsamheten uppåt, från 54 miljoner till 85 miljoner kronor i rörelseresultat för 2019.

I förvärvssammanhang verkar Addpro i en högt värderad it-sektor med särskilt snabb tillväxt. En grov uppskattning ger en värdering av på i runda slängar en miljard kronor – baserat på de senaste årens omsättning, vinst och tillväxt.

”Jag kan överhuvudtaget inte kommentera några siffror, säger Nicklas Persson.”

Han är desto mer villig att prata om innebörden av affären med partnern Axcel, som i dag äger 13 företag som tillsammans har en omsättning på motsvarande cirka 15 miljarder kronor.

”Axcel har mycket god kunskap om it-marknaden i både Sverige och våra grannländer. Det är saker som vi, våra anställda och våra kunder värdesätter högt och det ska bli riktigt spännande att få fortsätta utveckla verksamheten tillsammans.”

I transaktionen återinvesterar både Nicklas Persson och övriga gamla Addpro-ägare försäljningssumman i den nya konstellationen med Axcel som huvudägare. Det innebär att Addpros nuvarande ledning behåller sitt operativa engagemang i Malmöbolaget.

”Vi vill vara med på den fortsatta resan, och det är vi som även framöver kommer att driva verksamheten. Sedan får vi nu en partner i Axcel som kan hjälpa oss att nå våra strategiska mål”, säger Nicklas Persson.

Addpro-koncernens personalstyrka närmar sig 350 personer med placering på huvudkontoret i Malmö och de övriga kontoren i Stockholm, Göteborg, Helsingborg samt Kristianstad.

”För personalen kommer det här att ge extremt mer fart i maskinen. Vi ska fortsätta att växa markant både organiskt och genom förvärv”, säger Nicklas Persson.

Affären ska godkännas av konkurrensmyndigheter, och beräknas träda i kraft efter sommaren.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?