Annons

It-attackerna mot Sverige och EU trappas upp

Svenska FRA varnar för att it-attackerna mot Sverige ökat det senaste året och att det nu förekommer förberedelser för attacker mot kritisk infrastruktur, rapporterar SVT. Men även i Bryssel har antalet attacker mot EU-kommissionens servar trappats upp, skriver Financial Times.

Bild:Colourbox/TT

På måndagsmorgonen varnade Försvarets Radioanstalt, FRA, för att 10.000 angrepp från utländska statliga aktörer riktats mot Sverige per månad förra året. Totalt handlar det alltså om över 100.000 it-attacker, skriver SVT.

Då rör det sig enbart om attacker mot mål i Sverige som FRA upptäckt i spaningen mot underrättelsetjänster och andra organisationer med kopplingar till främmande makt.

”Det är oerhört svårt att skydda sig mot en kvalificerad angripare som verkligen vill in på något specifikt mål om man vill ha datorer som överhuvudtaget har någon kontakt med omvärlden”, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin till SVT.

FRA ser också förbedelser för angrepp mot kritisk infrastruktur som elnätet eller kommunikationssystem. Tidigare har bland annat säkerhetshål hittats i Svenska Kraftnäts drift- och övervakningssystem.

Även de svenska bolaget är sårbara. Energibolag, som bland konkurrerar med Ryssland och Kina, är särskilt utsatta.

Di har tidigare rapporterat om att försvars- och revisionsexperter tycker att frågor som rör it-säkerhet inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet från de svenska bolagsledningarna och styrelserna.

Men Sverige är långt ifrån ensamt om att se en stör ökning av it-attacker. Även i Bryssel har attackerna blivit fler och allvarligare, rapporterar brittiska Financial Times.

Tidningens källor vittnar om att attackerna mot EU-kommissionens servrar ökade med 20 procent under 2016.

EU-kommissionen har vidtagit åtgärder för att skydda känslig information om bland annat medlemsländerna men också hur euron hanteras. Bland annat har samarbetet kring it-säkerhet med försvarsalliansen Nato trappats upp.

”Dessa hot är uthålligare, de är aggressiva och allt farligare och potentiellt destruktiva”, säger Julian King, EU-kommissionär med ansvar för säkerhetsfrågor, till Financial Times.

Även Nato uppger att attackerna mot organisationen blivit ”mer sofistikerade” men försvarsalliansen har inte sett samma ökning som Sverige och EU-kommissionen.

Varken FRA eller EU-kommissionen vill uttala sig om vilka som misstänks ligga bakom ökningen. Tjänstemän i Bryssel vittnar dock om en oro för att det som hände under den amerikanska presidentvalskampanjen i höstas kan upprepas under de tyska och franska valen i år.

Redan i oktober anklagade USA Ryssland för att ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet nmed bland annat it-attacker. I helgen offentliggjorde amerikanska säkerhetsorganisationer en rapport där president Vladimir Putin uppgavs ha beordrat kampanjen för att gynna republikanen Donald Trump.

I rapporten framkom bland annat att ryska underrättelseorgan attackerat både den demokratiska och den republikanska partiorganisationen men bara läckt uppgifter som skadade demokraten Hillary Clinton.

Redan i november förra året varnade Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att en liknande kampanj kan riktas mot valen till förbundsdagen i höst.

”Vi behöver redan nu hantera information från Ryssland eller internetattacker med ryskt ursprung eller med nyheter som sprider falsk information”, sa hon då enligt brittiska Guardian.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?