Annons

Israel reagerar på Iransk provskjutning

Iran har med framgång provskjutit en medeldistansrobot, rapporterar statliga medier i Teheran. Uppskjutningen kommer bara dagar efter USA:s president Donald Trumps hotfulla tongångar.

Nu är det Israel som går till storms mot provskjutningen. Statlig tv visar bilder på en flygande Khoramshahr-robot. Den presenterades så sent som i fredags, årsdagen av krigsutbrottet mot Irak 1980.

"Ni får tycka vad ni vill, vi kommer att stärka vår militära förmåga", sade president Hassan Rohani i ett tal i samband med fredagens militärparad.

Han lovade också uttryckligen att Iran ska fortsätta med kontroversiella ingripanden i andra länder.

"Oavsett vad ni säger ska vi försvara de förtryckta folken i Jemen", Palestina och Syrien.

Uppgörelsen med västvärlden 2015 om kärnteknikprogrammet tillåter robotsatsningar från Irans sida, om de inte bär kärnvapen. Därmed är Khoramshahr godkänd, anser Iran, medan USA tycker att Teheran-regimen bryter mot avtalets anda, eftersom robotarna kan anpassas för atomvapen.

President Trump beskrev i sitt tal i FN i veckan Iran-uppgörelsen som "en pinsamhet för USA". Ledningen i Teheran kallade han för "mördarregim".

Enligt Israels försvarsminister Avigdor Lieberman är testet ett bevis på att Iran siktar på att klättra upp till nivån av världsmakt. Han ser det även som en provokation mot USA och alla dess allierade, däribland Israel.

"Det är också ett sätt att testa våra reaktioner liksom nya bevis på Irans ambitioner att bli en världsmakt för att hota länderna i Mellanöstern och demokratiska stater runt om i världen", skriver han i ett uttalande.

Under FN-sejouren kom också Israel med hård kritik mot Teheran och sade att landet bryter mot det kärntekniska avtalet med världens stormakter från 2015.

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien,  Ryssland och Kina) ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet. Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år. Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år. I utbyte mot detta ska de internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävas.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera