1515

Israel: Enighet om eldupphör

Israels säkerhetsråd har enats med Hamas om ett eldupphör, uppger Israels regering i ett uttalande. Tidpunkt meddelas senare.

Egypten och USA har varit avgörande i försöken att få slut på våldshandlingarna som pågått sedan den 10 maj.

Beskedet klockan 21.40 svensk tid kom via ett skriftligt uttalande, skriver Reuters. Regeringen säger i ett uttalande att eldupphöret kommer att gälla ”båda sidor”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade då mött landets säkerhetsråd under torsdagskvällen, och efter ett längre möte uppgavs man ha enats om ett eldupphör.

Förhandlingarna har pågått kontinuerligt, och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi uppges ha haft en ledande roll tillsammans med USA:s president Joe Biden, enligt Vita huset.

al-Sisi meddelade i sin tur att han talat med USA:s president, för första gången sedan Biden tillträde.

”I samtalet utbyttes synpunkter på hur våldet ska stoppas och en eskalering undvikas i de palestinska territorierna”, skrev den egyptiske presidentens kansli i ett uttalande. 

Ledare inom Hamas har tidigare sagt att de förväntat sig ett bilateralt avtal med Israel om eldupphör ”inom en dag eller två”, skriver BBC.

”Jag väntar mig att eldupphör kan nås inom en dag eller två och att det kommer att ha sin grund i en ömsesidig överenskommelse”, sade Moussa Abu Marzouk, en ledande politisk företrädare för Hamas, till den libanesiska tv-kanalen al-Mayadeen tidigare på torsdagen.

FN:s sändebud i Mellanöstern, Tor Wennesland, besökte Qatar för samtal med Hamas politiske ledare Ismail Haniya. Hamas är terrorstämplat av bland annat EU, USA och Storbritannien.

Men in i det sista fortsatte israelisk militär med sina flygbombningar av Gaza, samtidigt som fler raketer avfyrades från den Hamaskontrollerade landremsan. 

Officiellt förnekade Israel länge att förhandlingar pågått eller att ett eldupphör skulle vara nära förestående. Men det kan vara ett sätt att försöka sätta press på Hamas genom att visa att Israel inte heller räds en eskalering av konflikten.

The Wall Street Journal skriver att ett eldupphör mellan Israel och Hamas kan komma att träda i kraft under fredagen. Men när Israels underrättelseminister Eli Cohen i public service-radion fick frågan om det skulle kunna inledas så snart svarade han:

”Nej. Det finns definitivt en betydande internationell press... men vi kommer att avsluta operationen när vi bedömer att vi har uppnått våra mål.”

Enligt uppgifter från Hamas hälsodepartement har dödssiffran stigit till 232 personer sedan Israel inledde bombräder. 65 av offren är barn, enligt Hamas uppgifter. 1 900 har skadats.

Israeliska myndigheter uppger att 12 personer dödats av raketer från palestinska områden, rapporterar AFP.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?