1515
Annons

ISR:s rapport i linje med verksamhetsplan

Life science-bolaget ISR Immune Systems redovisar ett resultat om -14,5 miljoner kronor (-15,8) för det första halvåret 2020.

Balansomslutningen den 30 juni 2020 uppgick till 51,2 miljoner kronor (22,4). Koncernens egna kapital uppgick till 47,3 miljoner kronor (12,2) och likvida medel till 48,8 miljoner (14,4). 

”Halvårets resultat är i linje med bolagets verksamhetsplan”, skriver bolaget i rapporten.

Halvårets kassaflöde uppgick till 26,8 miljoner kronor (-17,9.

Efter de genomförda emissionerna har bolaget en stark ekonomisk plattform för att genomföra planerat utvecklingsarbete inom planerade områden, står det också i rapporten.

ISRs pipeline innehåller läkemedelskandidater vars funktion är att stimulera immunsystemet, speciella immunceller och unika mekanismer. Bolagets olika läkemedelskandidater utvecklas för att specifikt adressera svagheter som till exempel hbv- eller hiv-viruset utnyttjat. 

För cancerprogrammet så pågår vidare djurstudier för att hitta dos, administreringsberedning och lämplig kombination med check point-blockerare parallellt med att ISR-50 befinner sig i toxikologisk testning i stora djur för att utvärdera säkerhet inför det sista steget att ansöka om IND-status och att kunna påbörja klinisk fas 1/2-studie av patienter med spridd cancersjukdom.

”När vi väl ansökt om och erhållit IND-status för vår läkemedelskandidat ISR-50 så ser vi framför oss fördjupade diskussioner med intresserade samarbetspartners, licenstagare och stora läkemedelsbolag”, skriver bolaget.

Vad gäller fas 2a-behandlingstudie av hiv-patienter har coronapandemin gjort att läkemedelsverket avrått från kliniska studier och bolagets kliniska prövare på infektionsklinikerna i Göteborg och Stockholm har varit fullt upptagna med behandling av covid 19-patienter så inklusionstakten under våren har varit låg. 

”För att ta igen förlorad tid så har vi nu engagerat två hiv-dedikerade behandlingscentra i Tyskland, Berlin och München. Etik och kliniskt protokoll är inskickat till etiknämnd och läkemedelsverket i Tyskland där vi räknar med att kunna inkludera patienter i slutet på september, början på oktober. Därefter kommer vi ha 5 center för inklusion där endast ett par patienter per center behövs för att slutföra studien”, skriver ISR.

ISR:s läkemedelskandidat, ISR-50, som är en svag TLR-2 stimulerare, stimulerar en speciell cell i lungan, makrofagen, för att skapa ett optimalt immunsvar. Bolaget tog därför beslutet att påbörja framtagandet av ett vaccin för covid-19 genom ett samarbete med Teaser. En serie experiment pågår nu i smådjur för att optimera dos och komposition, varefter det är dags för större djur, heter det.


Innehåll från EKNAnnons

Så försäkrar Kiruna-bolaget jätteaffärerna i utlandet

Kiruna Wagon tillverkar godsvagnar, och hittills har kunderna mest varit svenska gruvjättar. Men med affärer i Egypten och kanske Zambia – större än de senaste 15 årens sammanlagda omsättning – har de tagit hjälp på flera sätt av Exportkreditnämnden, EKN.

Läs mer om hur du kan minska betalningsrisken i dina exportaffärer. 

Historien om Kiruna Wagon tog sin början under tidigt 2000-tal. LKAB behövde nya och bättre malmvagnar och uppdraget föll på ett konsortium av norrländska företag och verkstäder. Ur det konsortiet växte Kiruna Wagon fram, i dag ägt av tre norrländska familjer.

– Vi fick sedan kunder som Boliden och Kaunis Iron och hade till slut 100 procent av den svenska marknaden i vår lilla nisch. Då insåg vi att vi var tvungna att titta på export, säger Fredrik Kangas som är vd på Kiruna Wagon.

Så fort export kom på tal tog Kiruna-bolaget kontakt med EKN, som har i uppdrag att hjälpa svenska exportföretag. I en rad offerter till kunder i utlandet använde de sig av EKN:s garanti för kundfordringar – garantin innebär att Kiruna Wagon får betalt även om kunden till slut inte kan betala.

”Nödvändigt för att ens våga offerera”

– Den här garantin var absolut nödvändig för att vi ens skulle våga offerera på en stor affär om 300 vagnar till Egypten. När vi vet att vi får betalt är det dessutom lättare att erbjuda kunder bättre och längre kreditvillkor, vilket ofta är en förutsättning för att få kontraktet.

Just nu planerar Kiruna Wagon för en ännu större affär tillsammans med Alstom, före detta Bombardier, gällande 1 500 vagnar till Zambia. Det är nästan lika många som företaget levererat sedan det grundades i början av 2000-talet.  Och här har en annan garanti från EKN varit nyckeln i offertarbetet.

EKN garanterade förskottsgarantin

– Affären är så stor att vi behövde få ett förskott på 50 miljoner kronor för att ens kunna börja tillverka. Alstom behövde då en garanti från vår bank för det förskottet, men banken behövde i sin tur säkerhet för att våga ställa ut garantin. Och det löste EKN, förklarar Fredrik Kangas.

EKN gick in och garanterade bankens kreditrisk i förskottet, och på så sätt kunde Alstom säga ja till förskottsbetalningen. Enligt Fredrik Kangas var det avgörande.

– Hela affären bygger på den här förskottsgarantin, och det hade verkligen inte gått att lösa på något annat sätt. De här garantierna från EKN har varit absolut avgörande för vår export och vår tillväxtresa.

Vill du veta mer om hur du kan stärka din globala konkurrenskraft, klicka här.

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?