1515

Islands styrande koalition går mot valseger

Islands brokiga storkoalition, som leds av statsminister Katrín Jakobsdóttir från Gröna vänstern, kan fortsätta styra med vind i ryggen.

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.
Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.Foto:Jessica Gow/TT

Men statsministerns parti tappar stöd och hennes framtid på posten är inte självklar.

De tre regeringspartierna får tillsammans 37 av alltingets 63 platser. Då kan de – om de vill – hålla ihop och undvika nya förhandlingar i ett splittrat parlament. Men maktbalansen inom koalitionen ställs om.

Statsminister Katrín Jakobsdóttirs parti Gröna vänstern faller ned i regeringens interna hierarki och blir dess minsta parti. Valets stora vinnare är det liberala gamla bondepartiet Framstegspartiet, som klättrar till drygt 17 procents stöd.

Islands traditionella maktparti Självständighetspartiet blir, inte oväntat, störst.

I det breda och kompromissfyllda regeringssamarbetet är frågan nu om Katrín Jakobsdóttir får fortsätta som statsminister. Efter det förra valet var det ett krav från Gröna vänsterns sida för att ingå i regering med de två klart mer högerorienterade partierna.

Alternativen vore sannolikt självständighetspartisten och den tidigare statsministern Bjarni Benediktsson eller Framstegspartiets ledare Sigurdur Ingi Jóhannsson.

Efter ett drygt årtionde präglat av bankkris och kollapsande regeringar valde de tre regeringspartierna – ett vänsterparti, ett mittenparti och ett konservativt högerparti – att gå ihop under under en paroll om att stabilisera saker och ting.

Det återstår att se vem presidenten Gudni Jóhannesson ger uppdraget att bilda regering.

Vid sidan av allt detta står det klart att alla regeringspartiernas sittande ministrar har blivit omvalda.

Valets stora förlorare är Centerpartiet. Det bildades för ett par år sedan av den skandalomsusade tidigare statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson, som avgick och lämnade Framstegspartiet efter avslöjanden om hemliga bankkonton i skatteparadis. Partiet tappar fyra av sju mandat.

Många förutsägelser inför valet visade sig vara fel. En sådan var att radikala Socialistpartiet skulle komma in på första försöket, men det får inga mandat. Om det hade kommit in hade antalet partier i alltinget varit högre än någonsin tidigare.

Framför allt förutspådde experter ett parlamentariskt kaos och att regeringen skulle behöva sträcka ut händer till ytterligare partier. Så ser inte ut att bli fallet – förutsatt att dess tre partier kan fortsätta samsas.


Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Stark innovation minskar risken för smittspridning inom vården – och räddar liv

Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.
Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.

Vårdkläder och andra textilier som används inom hälsosektorn kan innehålla skadliga mikroorganismer som kan föra smitta vidare.

– Om dessa textilier hanteras fel kan det få stora konsekvenser på vårdtagarnas hälsa, säger Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional.

Företagets mjukvarubaserade hygien- och barriärtvättmaskiner kan kraftigt begränsa denna smittväg.

Om inte vårpersonalens kläder och den städutrustning som används i lokalerna genomgår en verifierad hygienisk tvätt- och torkprocess kan det få förödande effekt på patienternas situation.

 – Det hjälper inte hur mycket vårdpersonalen än tvättar händerna om deras kläder är smutsiga eller om lokalerna städas med en mopp eller mikrodukar som inte är korrekt rengjorda. Då är risken hög att virus sprids till patienterna, säger Jörgen Andersson.

Principen för barriärtvättmaskiner bygger på att tvättmaskinen, som har luckor på två motsatta sidor, byggs in i en vägg. På ena sidan hanteras och lastas smutsiga och eventuellt kontaminerade textilier och på den andra sidan kan de rena textilierna plockas ut och hanteras. Tanken är att smutsiga och rena textilier aldrig ska mötas för att förhindra korskontaminering.

Dagens tvättmaskiner är smartare

I dag är hygien- och barriärtvättmaskiner från Electrolux Professional mjukvarubaserade, vilket skapar fördelar.

– Vi kan uppfylla alla de kombinationer av tid och temperatur som krävs för att avlägsna mikroorganismer. Med barriärmaskiner säkerställer man dessutom ett hygieniskt flöde. Om rätt tid eller temperatur inte har uppnåtts så kommer maskinen att larma och luckan på den rena sidan kommer inte att kunna öppnas, säger Jörgen Andersson.

Innovation har alltid varit en ledstjärna för Electrolux Professional. Då pandemin slog till inledde man ett projekt tillsammans med forskningsinstitutet RISE för att se hur man bäst kunde möta detta nya hot. Resultatet blev att de flesta maskiner, även de för vanliga gemensamma tvättstugor, nu också innehåller program som bekämpar Covid 19-virus, såväl som vinterkräksjuka och andra virus.

– Vi lyckades med detta utan att göra avkall på vår strävan att alltid ha lägsta möjliga energi- och vattenförbrukning och kortast möjliga programtid, avslutar Jörgen Andersson. 

Om Electrolux Professional

Electrolux Professional är din helhetspartner. Med hjärta för hållbarhet leder vi vägen när det gäller att utforma fullständiga och integrerade lösningar som ger hög produktivitet, lägsta livscykelkostnader och är de mest enkla att använda och underhålla.

Vi har funnits i branschen i 100 år och har under denna tid byggt upp världens mest omfattande servicenätverk.

Läs mer på: www.electroluxprofessional.com/se/

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?