1515

Islands statsminister öppnar för nyval

Islands statsminister Bjarni Benediktsson säger i ett uttalande att han öppnar för nyval och fördrar i sådana fall att det ska hållas i november, skriver Reuters.
Beskedet kommer efter den regeringskris som bröt ut när Ljus framtid, ett av de tre styrande partierna i Island, valde att lämna regeringen.

Ljus framtid valde att lämna regeringen sedan statsministerns parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare.

Skandalen handlar om att landets statsminister Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, har skrivit ett brev där han rekommenderar att en dömd sexualbrottsling ska rentvås.

Mannen dömdes 2004 till fem och ett halvt års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha förgripit sig på sin styvdotter, från det att hon var fem år till att hon fyllt sjutton.

Kriminella som dömts för allvarliga brott på Island kan ansöka till myndigheterna om att få sin "heder återställd", vilket innebär att de raderas från brottsregistret. För att få igenom detta måste de bland annat skicka in ett rekommendationsbrev skrivet av en nära vän eller kollega.

Inledningsvis vägrade justitiedepartementet, som leds av justitieminister Sigríður Á Andersen, Självständighetspartiet, att avslöja vem som hade skrivit rekommendationsbrevet till mannen.

Men efter ett beslut av en parlamentskommitté tvingades departementet avslöja att Benedikt Sveinsson hade skrivit brevet. Vad som sedan gjorde saken värre var att justitieministern i en tv-intervju sade att hon informerat statsministern om att det var hans pappa som skrivit brevet men inte informerat någon annan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?