1515
Annons

Island sänker styrräntan

Islands centralbank, Sedlabanki, sänker sin styrränta med 0,25 procentenheter till 5 procent. Sänkningen är den andra för i år och kommer i ett oklart politiskt läge efter nyvalet den 29 oktober och sedan den isländska kronan lyft kraftigt under hösten.

I ett uttalande skriver Sedlabanki att den isländska kronan har stärkts med 1,5 procent sedan senast föregående möte och att den därmed redan är över den nivå man har som prognos för 2017.

I veckan har även Piratpartiet gett upp försöken att bilda en koalitionsregering i Island efter nyvalet. Det var det tredje misslyckade försöket till regeringsbildning, sedan såväl högerledaren Bjarni Benediktsson och Den gröna vänsterns Katrin Jakobsdottir tidigare har kastat in handduken.

Nyvalet i Island ägde rum efter att Sigmundur Davíd Gunnlaugsson avgick som statsminister sedan han avslöjats med hemliga konton i skatteparadis i våras.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?