ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Island: Opinionsmätningarna slog fel

Valet i Island blev inte den framgång som väntats för Piratpartiet. Ett av de partier som ingått i koalitionsregeringen, Självständighetspartiet, har fått flest röster.

Men vilka partier som nu kommer bilda regering är inte uppenbart.

Rösträkningen i det isländska valet är klar – och ingen framstår som vinnare. Nu väntar svåra förhandlingar i det isländska parlamentet, skriver Ritzau.

Islänningarna verkade innan valet fast beslutna om att få bort den sittande regeringen i sin nuvarande form, men den styrande koalitionspartnern Självständighetspartiet blev med 29 procent största parti.

Överraskande var samtidigt att Piratpartiet, som innan valet spåddes som de stora vinnarna, fick så pass svagt stöd: 14,5 procent.

"Det är två saker som sticker ut. Först och främst hur bra det går för Självständighetspartiet, som verkar ha fått extra stöd i sista minuten. Jag är också förvånad över att Den gröna vänstern går bättre än opinionsundersökningarna förutspådde", säger Eva Heida Önnudottir, statsvetare vid Islands universitet, till TT.

Den gröna vänstern, som pekats ut som Piratpartiets koalitionspartner, blev andra största parti. Samtidigt rasar det tidigare största partiet Framstegspartiet som väntat och förlorar mer än hälften av sina Alltingsplatser jämfört med valet 2013.

Inget parti är stort nog för att kunna bilda regering på egen hand och därmed är det upplagt för tuffa regeringsförhandlingar i Reykjavik.

Den isländska politiken har mer eller mindre befunnit sig i ett kaosartat läge.

I våras avslöjades den dåvarande statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson och en rad höga politiker med fingrarna i syltburken – i det här fallet mer specifikt med hemliga konton i skatteparadis. Sett i ljuset av den isländska bankkraschen 2008, som skakade landet djupt, var just ett sådant avslöjande minst sagt olägligt.

Gunnlaugsson avgick och regeringen överlevde, men utlyste i april nyval.

Totalt gick 195 200 islänningar till val. Valdeltagandet var 79,2 procent. Vid det senaste parlamentsvalet var siffran 81,4.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies