ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Iskall köplust för planerade bostadsbyggen

  • Foto: ANDERS WIKLUND / TT

En ökad andel av de nyproducerade bostadsrätter som säljs i Stockholm har byggår ett tidigare år - de har alltså kommit en bit i byggandet eller är redan färdigställda. Samtidigt minskar andelen med byggår innevarande år eller framöver - bostäder som ska eller just har börjat byggas.

Det visar statistik från bostadssajten Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är ganska få lägenheter det handlar om, så man får vara lite försiktig med att dra alltför starka slutsatser, men med detta sagt ser vi ändå en ganska tydlig tendens att det skett ett skifte mot 'äldre' nyproducerade bostäder de senaste åren. I en osäker marknad är det lättare att sälja objekt som kommit längre än projekt som är mer på ritbordet", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat ökade andelen såld nyproduktion på Hemnet i maj, särskilt i Stockholm. En närmare titt på vad det är för nyproduktion som sålts visar att en allt högre andel har byggår tidigare år. I maj i år hade 48 procent av sålda nyproducerade bostadsrätter i Stockholms län byggår 2017 eller tidigare - bostäderna har alltså redan börjat byggas eller står rentav färdiga. I maj 2017 var motsvarande andel 33 procent och i maj 2016 var andelen med tidigare byggår 23 procent.

Samtidigt sker en motsvarande minskning av bostäder med byggår innevarande år eller senare. Denna andel var 53 procent i maj i år, 66 procent i maj 2017 och 78 procent i maj 2016. Detta handlar om bostäder som just har börjat byggas eller som säljs på ritning och ska börja byggas framöver.

Hemnets Staffan Tell påpekar att detta delvis kan bero på en ökad byggtakt, där det tidigare inte fanns lika mycket nyproduktion som hade börjat byggas, men menar också att detta skifte beror på en trögare marknad för nyproduktion.

"Bankerna kräver ofta att man ska sälja först och om något då redan är klart att tillträda blir det mer attraktivt. Under en lång tid har vi också haft prisuppgångar på 10-15 procent per år, då man i stället såg det som en fördel med en lång ledtid eftersom den egna bostaden hann öka i pris innan tillträde. Nu har vi en omvänd situation, med en prisnedgång, särskilt i Stockholmsområdet", säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies