Annons

Isen i Luleå lockar holländska skridskofantaster

Nederländerna är landet med många skridskofantaster – men lite naturis. I veckan går ett av landets mest prestigefyllda långlopp av stapeln på Lule älvs utlopp i havet. 

Bram Smallenbrook, tävlingsledare för KPN Grand Prix.
Bram Smallenbrook, tävlingsledare för KPN Grand Prix.Foto:Renz Rotteveel
Foto:Renz Rotteveel
Foto:Renz Rotteveel
Foto:Renz Rotteveel
Foto:Renz Rotteveel

Bram Smallenbrook ser nöjd ut. En stor grupp holländare är på väg tillbaka till stan efter en förmiddag på isbanan i hamnen i Luleå. 

Efter den egna karriären som professionell åkare så är han entreprenör i skridskobranschen. I det ingår att hjälpa skridskotokiga holländare att hitta häftiga platser att åka skridskor på. En plats dit han kommer allt oftare är Luleå i Norrbotten. 

”Skridskoåkare är som längdåkare, det är samma sorts människor. En del lever för det”, förklarar han

Hans huvudsysselsättning är som tävlingsledare för långloppstouren i skridsko, KPN Grand Prix. Nederländerna är ett land där skridsko är religion, men tillgången på naturis är dålig. Sedan 1980-talet går den största tävlingen på Weissensee i Österrike. 

För några år sedan riktade arrangörerna av långloppen blickarna mot norra Sverige. Att man hamnade i Luleå var delvis en slump. 

”Jag hade en videoshow på en skridskosajt och vid ett tillfälle började vi prata om var det finns is. Så vi ringde runt till några hotell, bland annat i Luleå. Klart vi har is, sa de”, säger Bram Smallenbrook och stampar på den halvmetertjocka isen. 

Premiäråret för skridskotävlingar i Luleå var 2017 och sedan dess har evenemanget vuxit. Under dagarna i Luleå arrangeras tre tävlingar för elitåkare och en för motionärer. 

”Ungefär hälften av åkarna är proffs och tjänar pengar, resten är halvproffs som tränar hårt och försöker ta sig in i de bästa teamen”, säger Bram Smallenbrook. 

Långlopp på skridskor påminner en del om cykel. 

”Det är samma känsla, det är en lagsport. Man jobbar tillsammans, försöker rycka eller fånga in utbrytningar”, säger Bram Smallenbrook. 

I Luleå tävlar åkarna i tre olika distanser där 150 kilometer för männen och 100 kilometer för kvinnorna är de längsta loppen. Den längsta distansen avslutar tävlingarna i Luleå och har högst status bland åkarna. 

”Den största sportkanalen i Nederländerna kommer vara här och sänder höjdpunkter varje dag. Totalt kommer vi ha ungefär två miljoner tittare, så det är ganska stort hemma”, säger Bram Smallenbrook. 

Tävlingarna i Luleå har under de tre år som de arrangerats blivit populära bland skridskofanatikerna. Media gillar loppen i Sverige eftersom de ofta är mer spännande än de som hålls Österrike.

”Isen här är kall och det glider dåligt. Sjöisen i Österrike är snabbare. För att vinna här måste man vara väldigt stark”, säger Bram Smallenbrook. 

Under det längsta loppet förra året gick två åkare loss från klungan och höll undan. 

”Här har det aldrig varit en klungspurt. I Österrike är det oftare spurter. Därför gillar folk tävlingarna i Sverige. Både fans och media vill ha hjältedåd. Det kan vi leverera här”, säger Bram Smallenbrook. 

När Di träffar den nederländske skridskoentreprenören på isen har denne precis skakat hand med Luleås nya kommunalråd Lenita Ericson. Skridskotouren är redan överens med Luleå kommun om att arrangera tävlingar i staden tre år framåt. Förhoppningen är att det ska locka ännu fler turister från Nederländerna till den drygt milslånga långa isbanan som är dragen runt de centrala delarna av Luleå.

”Vi får is och kan tävla. Staden får turister som fyller hotellen och äter på restaurangerna. Det är businessdelen, inte så mycket för mig, men för stan”, säger Bram Smallenbrook. 

 


Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?