


Nederländerna är landet med många skridskofantaster – men lite naturis. I veckan går ett av landets mest prestigefyllda långlopp av stapeln på Lule älvs utlopp i havet.
Bram Smallenbrook ser nöjd ut. En stor grupp holländare är på väg tillbaka till stan efter en förmiddag på isbanan i hamnen i Luleå.
Efter den egna karriären som professionell åkare så är han entreprenör i skridskobranschen. I det ingår att hjälpa skridskotokiga holländare att hitta häftiga platser att åka skridskor på. En plats dit han kommer allt oftare är Luleå i Norrbotten.
”Skridskoåkare är som längdåkare, det är samma sorts människor. En del lever för det”, förklarar han
Hans huvudsysselsättning är som tävlingsledare för långloppstouren i skridsko, KPN Grand Prix. Nederländerna är ett land där skridsko är religion, men tillgången på naturis är dålig. Sedan 1980-talet går den största tävlingen på Weissensee i Österrike.
För några år sedan riktade arrangörerna av långloppen blickarna mot norra Sverige. Att man hamnade i Luleå var delvis en slump.
”Jag hade en videoshow på en skridskosajt och vid ett tillfälle började vi prata om var det finns is. Så vi ringde runt till några hotell, bland annat i Luleå. Klart vi har is, sa de”, säger Bram Smallenbrook och stampar på den halvmetertjocka isen.
Premiäråret för skridskotävlingar i Luleå var 2017 och sedan dess har evenemanget vuxit. Under dagarna i Luleå arrangeras tre tävlingar för elitåkare och en för motionärer.
”Ungefär hälften av åkarna är proffs och tjänar pengar, resten är halvproffs som tränar hårt och försöker ta sig in i de bästa teamen”, säger Bram Smallenbrook.
Långlopp på skridskor påminner en del om cykel.
”Det är samma känsla, det är en lagsport. Man jobbar tillsammans, försöker rycka eller fånga in utbrytningar”, säger Bram Smallenbrook.
I Luleå tävlar åkarna i tre olika distanser där 150 kilometer för männen och 100 kilometer för kvinnorna är de längsta loppen. Den längsta distansen avslutar tävlingarna i Luleå och har högst status bland åkarna.
”Den största sportkanalen i Nederländerna kommer vara här och sänder höjdpunkter varje dag. Totalt kommer vi ha ungefär två miljoner tittare, så det är ganska stort hemma”, säger Bram Smallenbrook.
Tävlingarna i Luleå har under de tre år som de arrangerats blivit populära bland skridskofanatikerna. Media gillar loppen i Sverige eftersom de ofta är mer spännande än de som hålls Österrike.
”Isen här är kall och det glider dåligt. Sjöisen i Österrike är snabbare. För att vinna här måste man vara väldigt stark”, säger Bram Smallenbrook.
Under det längsta loppet förra året gick två åkare loss från klungan och höll undan.
”Här har det aldrig varit en klungspurt. I Österrike är det oftare spurter. Därför gillar folk tävlingarna i Sverige. Både fans och media vill ha hjältedåd. Det kan vi leverera här”, säger Bram Smallenbrook.
När Di träffar den nederländske skridskoentreprenören på isen har denne precis skakat hand med Luleås nya kommunalråd Lenita Ericson. Skridskotouren är redan överens med Luleå kommun om att arrangera tävlingar i staden tre år framåt. Förhoppningen är att det ska locka ännu fler turister från Nederländerna till den drygt milslånga långa isbanan som är dragen runt de centrala delarna av Luleå.
”Vi får is och kan tävla. Staden får turister som fyller hotellen och äter på restaurangerna. Det är businessdelen, inte så mycket för mig, men för stan”, säger Bram Smallenbrook.