1515

Isbaren byter skepnad

Isbaren har funnits i Stockholm sedan 2002 och har en temperatur på –5 grader året runt. Vid ett besök krävs det alltså att man är rejält påpälsad.

En gång om året byts den gnistrande miljön ut och Di:s fotograf har följt iskonstnärerna under veckan som arbetet pågått.

Foto:Emma-Sofia Olsson

Ett tungt isblock ska ut från isbaren som rivs. På bilden syns Jon Nilsson, Olof Lange och Peter Sörwing. Peter Sörwing var med och hjälpte till under rivningsarbetet, han arbetar vanligtvis som isskulptör och konditor i Stockholm. 

Foto:Emma-Sofia Olsson

Olof Lange, ansvarig för ljusdesign och teknik på Icehotel, sågar sönder isblocken som utgör väggar så att de enklare kan montera ner isbaren. 

Foto:Emma-Sofia Olsson

Gammal is som ställts utanför hotellet/mot Stockholm Central. 

Foto:Emma-Sofia Olsson

Isbarens utseende fräschas upp runt tre gånger per år och hela inredningen byts ut en gång varje år. Den här gången är det dags för ny design av konstnärerna Tjåsa Gusfors och Karl-Johan Ekroth. 

Foto:Emma-Sofia Olsson

Tjåsa Gusfors sågar i isblocket som ska utgöra botten till snedväggen.
"Jag har gjort det mesta som går att göra på Icehotel: lyxsviter, vanliga sviter, kyrkan, entréhallen, baren, men det här är första gången som jag får vara med och designa isbaren i Stockholm, det känns roligt."

Foto:Emma-Sofia Olsson

Isblocken fästs vid varandra med hjälp av vatten som sprutas in mellan blocken.

Foto:Emma-Sofia Olsson

Jon Nilsson renskär ett isblock. Han har arbetat för Icehotel sedan år 2006, både i Jukkasjärvi och Stockholm men han har också byggt isbar i både London och Köpenhamn. Vanligtvis arbetar han som stenhuggare och deltidsbrandman i Sölvesborg. Det var hans pappa Mats Nilsson, som arbetat för Icehotel i 16 år, som fick honom intresserad av att arbeta med is.

Johan Larsson, produktionstekniker på Icehotel, använder ett isjärn för att renskära isen (då kommer den blanka ytan fram och skriften/bilderna som gjorts inne i isen syns bättre).  

Foto:Emma-Sofia Olsson

I år är första gången som isbarens väggar byggs med stora block, något som produktionsteknikern Johan Larsson var med och tog beslut om.

"Det är kul att kunna utnyttja de stora blocken samtidigt som det blir en annan känsla med ett stort block istället för tre små lastade på varandra." säger han.

Ett stort isblock väger nästan 390 kg. På bilden är de flera som hjälps åt för att lyfta över ett block till en lastpall.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?