1515

IS tar på sig terrordådet i London

Terrorrörelsen IS tar på sig ansvaret för den dödliga terrorattacken i London.
Ännu finns inga detaljer om gärningsmännen, men namnen kommer att offentliggöras.

Bild:AP

"En grupp IS-krigare utförde gårdagens attack i London", enligt ett uttalande som publicerats av terrorrörelsens eget propagandaorgan Amaq.

IS ska på lördagen ha gått ut med en uppmaning till sina anhängare att utföra attacker med lastbilar, knivar och vapen.

Polisen säger att namnen på de tre angriparna kommer att offentliggöras så fort det är möjligt med tanke på den pågående utredningen.

Tolv personer greps i östra London på söndagen, misstänkta för inblandning i terrordådet. En man släpptes sedan, men fyra män och sju kvinnor är fortfarande frihetsberövade. Flera bostäder söktes genom i jakt på inblandade.

Tio människor dödades i dådet på lördagen, varav tre är de misstänkta gärningsmännen. En kanadensare och en fransk medborgare finns bland de döda.

På sjukhus vårdas 48 personer, varav 21 för livshotande skador. Sju fransmän skadades och Spanien har medborgare bland de skadade. Även två australier och en person från Nya Zeeland skadades, enligt ländernas regeringar. Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar.

Premiärminister Theresa May sade i ett direktsänt tal att den senaste tidens attacker är sammanlänkade av en "ond ideologi", en "perversion av islam".

"Det är dags att säga att det räcker nu, sade hon utanför bostaden på Downing Street 10".

Attacken var det tredje terrordådet i Storbritannien på tre månader. Angriparna körde på lördagskvällen på fotgängare på London Bridge och knivhögg sedan människor vid Borough Market i närheten. Därefter sköts terroristerna till döds, åtta minuter efter att det första larmet kommit in till polisen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?