ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

IS ett växande hot mot Sydostasien

  • Foto: Eyad Baba/TT

HONGKONG. Terrororganisationen Islamiska staten (IS) är ett växande hot mot länderna i Sydostasien. Det säger Singapores premiärminister Lee Hsien Loong.

När Lee Hsien Loong öppnade ett möte för den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean på lördagen varnade han för växande hot mot regionens ekonomier från två källor: IS och cyberattacker.

Flera av de tio länderna som ingår i Asean, som tillsammans är hem för över 650 miljoner människor, har länge kämpat med militanta islamistiska grupper. För två år sedan genomförde IS sin första attack i Indonesiens huvudstad Jakarta, och i staden ön Mindanao i Filippinernas har hundratals människor dödats i strider med jihadister efter att oroligheter intensifierades förra året, rapporterar AFP.

Trots att IS fortsätter att förlora militära slag i Syrien och Iraq så utgör de ett växande hot mot Sydostasien, sa Lee Hsien Loong. Han framhåller samtidigt att ökad digitalisering gjort nationerna och invånarna mer sårbara för cyberattacker.

”Sydostasien är i fred, men dessa hot är mycket verkliga”, sa han under sitt öppningstal på lördagen. ”Vi måste vara motståndskraftiga för båda konventionella hot, men också icke-konventionella hot som terrorism och cyberattacker”.

Han framhöll vidare att ökad global protektionism kan skada regionens exportintensiva länder, vilka upplever stark ekonomisk utveckling.

”Det politiska läget i många länder har skiftat från fri handel. I synnerhet så är handelsspänningarna mellan USA och Kina oroväckande”, sa han.

Asean-klubben består av Brunei, Kambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer