Annons

Irriterat när USA-jätten kräver ökad makt i tyska storbanken

Det amerikanska riskkapitalbolaget Cerberus är missnöjt med sin investering i Tysklands näst största bank, Commerzbank.

Aktiekursen har mer än halverats och den önskade fusionen med Deutsche Bank har fallit.

Nu kräver amerikanerna två platser i styrelsen för att få upp lönsamheten.

Foto:Michael Probst

Sommaren 2017 köpte Cerberus drygt 5 procent av Commerzbank för 675 miljoner euro, motsvarande drygt 7 miljarder kronor. Sedan dess har aktiekursen fallit med nära 60 procent. Postens värde har minskat med 4,2 miljarder kronor.

Under första kvartalet gjorde banken en förlust på 295 miljoner euro på grund av ökade avskrivningar för dåliga lån i samband med coronakrisen. Det ursprungliga målet att nå vinst för helåret är ”mycket ambitiöst” enligt banken. Den första förlusten på åtta år hotar.

Cerberus kräver nu krafttag i den 150-åriga banken.

”Commerzbanks prekära läge kräver nu snabb och beslutsam handling”, står det i ett femsidigt brev som Cerberus har skickat till bland annat tyska tidningar och nyhetsbyrån Bloomberg.

”Ledningen och styrelsen har försummat att ta betydelsefulla operationella och teknologiska initiativ”, fortsätter bolaget.

Amerikanerna uppger att man har kommit med förslag för att få ett mervärde vid mer än 70 möten med Commerzbanks dåvarande och nuvarande ledning. Dessa har dock ”vägrat inse det svåra läget” och att sätta in åtgärder för att ändra utvecklingen.

Commerzbank har enligt Cerberus fokuserat allt för länge på olönsam tillväxt och inte kapat kostnaderna tillräckligt.

Därför kräver bolaget att få tillsätta ”två nya högkvalificerade personer” till styrelsen. Det är bråttom. Cerberus skickade brevet i tisdags och vill ha svar på fredagen.

”Vi är inte längre beredda att sitta och titta på utan att göra något medan företaget slösar bort resten av sitt värde. Vi förmodar att även andra aktieägare skulle stödja ansträngningar att få betydande förändringar i styrelsen, i ledningen och företagets strategiska plan”, skriver Cerberus.

Commerzbank har bekräftat att brevet har kommit in och säger sig ha haft ett utbyte med Cerberus över åren ”inom lämpliga ramar”, uppger affärstidningen Handelsblatt.

Banken säger sig också göra framsteg med sin strategi Commerzbank 5.0 som presenterades i september. Det är den fjärde planen på tio år.

Enligt den ska kostnaderna fram till 2023 kapas med knappt 6,3 miljarder kronor till under 66 miljarder kronor. Samtidigt ska avkastningen på det egna kapitalet upp till 4 procent.

Målet är för lågt, anser bland annat Europeiska centralbanken, den tyska finansinspektionen, storägaren staten och andra investerare.

Staten, som sedan finanskrisen äger 15,6 procent, gav i höstas Boston Consulting uppdraget att syna Commerzbanks strategi. Banken har hållit fast vid sina lokalkontor för att vinna kunder medan konkurrenterna har dragit ned kraftigt.

I samband med halvårsrapporten den 5 augusti väntas finanschefen Bettina Orlopp därför presentera en plan för att spara ytterligare 5,2 miljarder kronor.

Inom banken finns enligt tidningen en misstanke att amerikanerna är missnöjda med att man inte har anlitat rådgivararmen Cerberus Operations Advisory Company, COAC, på grund av risk för intressekonflikt. 

Konkurrenten Deutsche Bank, där Cerberus äger 3 procent, har dock plockat in COAC, men uppdraget är nu avslutat. Konsultnotan slutade på drygt 150 miljoner kronor, enligt Deutsche Bank.

Cerberus har också tryckt på för en fusion mellan de två tyska storbankerna. De planerna havererade dock i fjol.

Commerzbank är också irriterat över att begäran om styrelseposter kommer nästan en månad efter stämman den 13 maj.

Två poster anses också som mycket, med tanke på att den tyska staten bara har två platser i styrelsen.

Inte heller investmentbolaget Capital Group, som äger drygt 5 procent, och fondbolaget Blackrock med drygt 3 procent har några styrelseplatser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?