Annons

Irriterat kring världens största teknikaffär

Stämningen mellan parterna i vad som kan bli världens största teknikaffär ser ut att bli allt mer irriterad. På måndagen bjöd Qualcomm in till budprisförhandlingar vilket Broadcom dock avfärdade som "förlovningsteater".

Hock Tan, vd för Broadcom, under en presskonferens med USA:s president Donald Trump.
Hock Tan, vd för Broadcom, under en presskonferens med USA:s president Donald Trump.Bild:Evan Vucci

I spåren av fredagen möte mellan Broadcom och Qualcomm upprepade Qualcomms styrelse på måndagen sitt besked att man anser att Broadcoms senaste bud på 79 dollar per aktie är för lågt, men meddelade samtidigt att man vill ha en ömsesidig due diligence-process samt en budprisförhandling. 

Beskedet, som publicerades på Qualcomms sajt på måndagen, föll dock inte Broadcom i smaken. I ett pressmeddelande som gick ut på måndagskvällen svensk tid avfärdar bolaget Qualcomms inbjudan som "förlovningsteater". 

”Broadcom tror inte att den process som Qualcomm ritade upp i dag är tänkt att leda till  en snabb överenskommelse", skriver Broadcom i ett uttalande. 

Broadcoms senaste bud ligger på 117 miljarder dollar, motsvarande 954 miljarder kronor, eller 79 dollar per aktie. Om affären blir av hade det varit den största teknikaffären någonsin. 

Det var i november 2017 som Broadcom först började uppvakta Qualcomm med ett bud på 105 miljarder dollar, eller 72 dollar per aktie. Det budet fick kalla handen av Qualcomms styrelse som sedan även avvisade Broadcoms reviderade bud på 121 miljarder dollar, eller 82 dollar per aktie, två gånger om. 

Det budet sänktes i sin tur till det nuvarande budet på 117 miljarder dollar efter att Qualcomm förra veckan höjde sitt bud på holländska NXP Semiconductor. 

Broadcom levererar chip för bland annat wifi och bluetooth medan Qualcomm framför allt är inriktade mot mobilnäten. Enligt Reuters är jätteaffären en del av en pågående konsolidering av sektorn i spåren av att smartphonetillverkare som Apple och Samsung använder sin marknadsposition för att förhandla ned priser. 

I dagsläget ser det ut som att budstriden kommer nå sin kulmen på Qualcomms bolagsstämma den 6 mars då Broadcom har nominerat 6 personer till Qualcomms styrelse. 

Qualcomms aktie var strax efter klockan 20 upp omkring 5 procent till 66,4 dollar medan Broadcom backar omkring 0,6 procent. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?