ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

AI

Irrationell oro för AI - ”Terminator-scenario” målas upp

  • Christian Guttmann, globalt ansvarig för artificiell intelligens på IT-konsultbolaget Tieto.

Samtidigt som företagen jobbar intensivt med AI-utveckling finns det stor skepsis till tekniken bland de tilltänkta kunderna.

Många svenskar är oroliga för utvecklingen av AI, visar en undersökning från Tieto. 

Utvecklingen och användandet av AI fortsätter framåt. Men en undersökning från it-konsultbolaget Tieto visar att medborgarna är skeptiska till utvecklingen.

”Det finns generellt en ganska låg förståelse för vad AI faktiskt är”, säger Christian Guttmann, globalt ansvarig för artificiell intelligens på Tieto. 

84 procent svarade i undersökningen att de i någon grad är oroliga över utvecklingen av AI – av dem 18 procent i hög grad, 15 procent i väldigt hög grad och 33 procent att de är delvis oroliga. Sex procent uppgav att de inte alls är oroliga. Detta enligt undersökningen av Tieto. 

Orsaken till oron menar Christian Guttmann  finns i flera hypoteser – inte minst spridningen av information om ämnet. Det målas inte sällan upp en bild av ett ”terminator-scenario” om färre jobbtillfällen och AI:s övertagande i samhället.

”Vad jag ser i ekosystemet är att det finns en del ’icke-experter’ inom AI. Många av de som pratar om AI i olika forum, på olika nivåer och som är offentliga personer på ett eller annat sätt har inte alltid riktigt förstått vad AI handlar om”, säger Christian Guttmann.

”I tillägg finns det i medierna en tendens att hårdvinkla utöver vad som faktiskt stämmer överens med verkligheten. Det händer ofta att det i den här frågan blir en olycklig representation av fakta i tidningarna och det blir ett terminator-scenario där ’AI tar över’”, fortsätter han. 

I kombination med det har folk generellt dessutom ”en ganska låg förståelse för vad AI faktiskt är”. Det kan inte förväntas att den genomsnittliga medborgaren ska ha djupare kunskaper inom området, men alla bär ett ansvar för en generell förståelse, tillägger han. 

Undersökningen visade även att 18 procent av de som svarade i hög grad tycker att företag som utvecklar AI-lösningar bör vara bundna till etiska riktlinjer och regleringar och 54 procent svarade i väldigt hög grad. Mycket beror på att människor är rädda för att bli av med jobben, utkonkurrerade av den artificiella intelligensen, någon som inte heller stämmer, enligt Christian Guttman. 

”AI utvidgar jobbmöjligheterna. De tar bort de initiala uppgifterna så att man har tid att göra något mer kreativt. Och jag tror att det är lite i samma sammanhang med den första frågan, att folk inte förstå den här delen av AI, som gör livet och jobbet mycket lättare i många avseenden. Och om vi tänker globalt så håller AI Sverige konkurrenskraftigt”, säger han. 

Det finns självklart områden som är med känsliga i frågan och att man där vill ha ännu mer koll på hur man använder den här typen av avancerad teknik.

Gällande den genomsnittlige medborgaren kan man ställa frågan om man faktiskt måste eller vill veta när man på något sätt använder AI. 

”När du till exempel använder Google som har funnits omkring 25 år, tänker nog inte de flesta på att de använder en AI-produkt. Frågan är också om när man faktiskt vill veta. Ta alla som använder Amazon, Google, Spotify – vad skulle egentligen ändras om de visste att här finns det komponenter av AI?”

Han menar att de flesta inte heller förstår, varken rent tekniskt eller för industrin, hur viktig AI är för Sveriges konkurrenskraft. För att få en generell bättre förståelse av AI bär alla ett ansvar, från privatpersoner till skolor och storföretag. Företag som jobbar med eller utvecklar egna lösningar måste ta sitt ansvar i att informera medarbetarna om vad det är och varför det är viktigt för organisationen.

”Andra länder har redan börjat införa AI som en kurs på grundskolenivå, exempelvis i Kina. Jag tror de som är ansvariga för utbildningen i Sverige, regeringen, andra myndighet och skolor, måste ta ett visst ansvar här. Det blir nu en fråga om vem som är snabbast i ekosystemet i världen och vem som kan ha tillräckligt många AI-experter inom jättemånga olika områden. Och vi måste vara med på det tåget”, säger Christian Guttman.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer