1515

Irma tappar kraft – men fortfarande "livsfarlig"

Monsterorkanen Irma har tappat kraft på sin bana över sydvästra Florida, men är fortfarande "livsfarlig", varnar orkancentret NHC.

Människor uppmanas att hålla sig inne.

Bild:Susan Stocker/AP

Orkanen har nedgraderats till kategori 2, med vindstyrkor på drygt 48 meter per sekund, enligt Reuters. Enligt NHC skapar ovädret skadliga vindar över hela delstaten. Tre stora byggkranar har rasat, den senaste i Fort Lauderdale, enligt AP, utan att människor skadats.

NHC varnar för 4,5 meter höga vågor längs västkusten där städer som Fort Myers, Saint Petersburg och Tampa ligger längs Irmas beräknade väg.

I Irmas framfart steg vattennivåerna i staden Naples i sydvästra Florida stigit med 2,1 meter på bara 90 minuter, enligt NHC.

Delar av storstaden Miami står under vatten. I delstaten är nära fyra miljoner hushåll och företag utan ström, enligt Reuters.

"Jag tror inte någon levande i den här delstaten har upplevt något som liknar det här", säger Floridas guvernör Rick Scott.

Myndigheterna uppmanar invånarna att fortsätta att hålla sig inne.

"Bara för att det ser ut som att det klarnar upp betyder inte det att det är säkert att ge sig ut på vägarna", säger Mike Hernandez, talespersonen för Miami, enligt AP, efter rapporter om att människor lämnat evakueringscenter.

Internationella flygplatsen i Miami har fått betydande vattenskador, rapporterar CNN. Flygplatsen hålls stängd under måndagen och räknar med att börja med begränsat flyg under tisdagen. Även de internationella flygplatserna i Orlando och Tampa är stängda.

President Donald Trump har förklarat Florida som katastrofområde, en åtgärd som öppnar för användning av federala hjälpinsatser, enligt Vita huset.

Tre personer rapporteras döda i Florida Keys.

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint Martin, Barbuda och Anguilla. Åtminstone 30 personer har enligt de senaste siffrorna omkommit, rapporterar AFP.

Öarna Saint Martin och Saint Barts har nära 80 000 invånare och de flesta har fått sina hem förstörda.

"Finns det fortfarande liv här?" frågar sig 23-åriga Michelene Jean-Charles, som bor på Saint Martin, som delas mellan Frankrike och Nederländerna.

70 procent av infrastrukturen på den holländska sidan, också känd som Sint Maarten, har förstörts, enligt myndigheterna. Nederländernas kung Willem-Alexander anlände under söndagen till den närliggande ön Curaçao tillsammans med landets inrikesminister Ronald Plasterk för att överblicka räddningsarbetet.

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att anlända till Saint Martin på tisdag för att träffa Irmas offer och möta lokala myndigheter, enligt AFP.

På Brittiska Jungfruöarna efterlyser myndigheterna långvarigt brittiskt stöd efter Irmas framfart.

"Vi är ett motståndskraftigt folk men det här har skakat oss i grunden", säger territoriets ledare Orlando Smith enligt AFP och beskriver den "kritiska situation" som öarna, men 28 000 invånare, befinner sig i efter monsterstormen.

Brittisk militär finns i området och har levererat bland annat medicinsk utrustning och vaccin.

I USA säger president Donald Trump att han tänker resa till Florida "mycket snart".

Irma beräknas nå norra Florida och sydvästra Georgia på måndag eftermiddag, lokal tid, enligt NHC.


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?