Annons

Irma sveper in över Florida

Efter dagar av varningar drog den fruktade orkanen Irma slutligen in över Florida Keys och södra Florida på söndagsmorgonen amerikansk tid, efter att den hade ödelagt flera karibiska öar och stora områden av norra Kuba.

Vindar på 210 kilometer i timmen och översvämningar på 2,5 meter väntas ödelägga stora delar av kustområdena.

Brutna palmträd vid Miamis strandpromenad.
Brutna palmträd vid Miamis strandpromenad.Bild:Wilfredo Lee

På vägen över från Kuba till södra Florida nedgraderas orkanen till kategori 3 för att sedan uppgraderas till kategori 4 av 5 igen, innan den drog in över Florida Keys.
Samtidigt överrumplade orkanen Irma de hundratusentals amerikaner som lämnat sina hem efter dagar av konstanta förberedelser och varningar i lokala och nationella tv-kanaler.
Enligt prognoserna skulle Irma dra in över Floridas östra kust, men nu blev det i stället den västra kusten där Naples, Fort Myers och Tampa Bay, som förutom Florida Keys, drabbades värst. Motorvägarna stockades igen när invånarna packade sina bilar och försökte fly undan de värsta områdena.

Metropolen Tampa Bay, som inte har drabbats av en större orkan på över 90 år, är nu en av de städer som ser ut att stå mitt i stormens öga.
”Vi visste att den här dagen skulle komma. Sedan vi insåg att den här orkanen började komma västerut har vi accelererat alla förberedelser och evakueringar”, säger Tampas borgmästare Bob Bockhorn till Bloomberg och tillägger:
”För oss är översvämningarna det överlägset värsta. Vi överlever vindarna även om det blir ganska stora skador och även de stora regnen, men översvämningar har vi svårt att klara. Tampa ligger nästan på havsnivå.”

Enligt vissa prognoser kommer vattennivån att stiga över 2,5 meter i spåren av Irma.
”Vi planerar för det värsta men en sådan översvämning skulle vara rätt katastrofal. Den skulle förstora stora delar av centrum”, konstaterar Bob Bockhorn.
De amerikanska myndigheterna har i flera dagar varnat framför allt för översvämningarna i spåren av Irma. Irma beräknas ha skördat ett tjugotal dödsoffer i Karibien och på Kuba innan den drog in över det amerikanska fastlandet.

Nils Passburg som driver ett designföretag på svenskön St Barthelemy är själv inte på plats men får rapporter om stora skador från ön där orkanen Irma drog fram tidigare i veckan.
”Mobil och el är utslaget, flygplatsen är en enda röra, brandstationen är översvämmad och samtliga hotell utmed havet är antingen helt eller delvis totalförstörda”, skriver han i ett sms.

Finansmannen Roger Akelius, som vanligtvis är bosatt på Bahamas i ett hus vid stranden i ett utsatt läge en meter över havsytan, konstaterar att orkanens öga är fyrtio mil från hans hus. Men huset är täckt med träskivor och han tror sig klara sig undan med begränsade skador.
”Lokalbefolkningen har dåligt skydd. De samlas i en kyrka, som kan fyllas med vatten”, skriver han.

Under lördagen och söndagen fortsatte myndigheterna att uppmana alla i evakueringszonerna att fly.
”Ni måste åka nu, inte om en timme utan nu direkt. När orkanen väl blåser in över oss kan vi från myndigheternas sida inte göra något för att rädda er. Då är ni helt utlämnade till er själva”, uppmanade Floridas guvernör Rick Scott ideligen i alla tv-kanaler.

Över 36 miljoner amerikaner finns i Irmas väg när orkanen kommer att härja längs Floridas kuster under knappt två dygn, innan den försvagad väntas dra vidare in över delstaterna Alabama och Virginia.
”Det känns om att någon kör en högstrycksspruta rakt upp i ansiktet på dig. Det är sådan styrka i regnet och orkanvindarna”, säger CNN:s Bill Weir på plats i Key Largo på Florida Keys.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?