1515

Irma sveper in över Florida

Efter dagar av varningar drog den fruktade orkanen Irma slutligen in över Florida Keys och södra Florida på söndagsmorgonen amerikansk tid, efter att den hade ödelagt flera karibiska öar och stora områden av norra Kuba.

Vindar på 210 kilometer i timmen och översvämningar på 2,5 meter väntas ödelägga stora delar av kustområdena.

Brutna palmträd vid Miamis strandpromenad.
Brutna palmträd vid Miamis strandpromenad.Bild:Wilfredo Lee

På vägen över från Kuba till södra Florida nedgraderas orkanen till kategori 3 för att sedan uppgraderas till kategori 4 av 5 igen, innan den drog in över Florida Keys.
Samtidigt överrumplade orkanen Irma de hundratusentals amerikaner som lämnat sina hem efter dagar av konstanta förberedelser och varningar i lokala och nationella tv-kanaler.
Enligt prognoserna skulle Irma dra in över Floridas östra kust, men nu blev det i stället den västra kusten där Naples, Fort Myers och Tampa Bay, som förutom Florida Keys, drabbades värst. Motorvägarna stockades igen när invånarna packade sina bilar och försökte fly undan de värsta områdena.

Metropolen Tampa Bay, som inte har drabbats av en större orkan på över 90 år, är nu en av de städer som ser ut att stå mitt i stormens öga.
”Vi visste att den här dagen skulle komma. Sedan vi insåg att den här orkanen började komma västerut har vi accelererat alla förberedelser och evakueringar”, säger Tampas borgmästare Bob Bockhorn till Bloomberg och tillägger:
”För oss är översvämningarna det överlägset värsta. Vi överlever vindarna även om det blir ganska stora skador och även de stora regnen, men översvämningar har vi svårt att klara. Tampa ligger nästan på havsnivå.”

Enligt vissa prognoser kommer vattennivån att stiga över 2,5 meter i spåren av Irma.
”Vi planerar för det värsta men en sådan översvämning skulle vara rätt katastrofal. Den skulle förstora stora delar av centrum”, konstaterar Bob Bockhorn.
De amerikanska myndigheterna har i flera dagar varnat framför allt för översvämningarna i spåren av Irma. Irma beräknas ha skördat ett tjugotal dödsoffer i Karibien och på Kuba innan den drog in över det amerikanska fastlandet.

Nils Passburg som driver ett designföretag på svenskön St Barthelemy är själv inte på plats men får rapporter om stora skador från ön där orkanen Irma drog fram tidigare i veckan.
”Mobil och el är utslaget, flygplatsen är en enda röra, brandstationen är översvämmad och samtliga hotell utmed havet är antingen helt eller delvis totalförstörda”, skriver han i ett sms.

Finansmannen Roger Akelius, som vanligtvis är bosatt på Bahamas i ett hus vid stranden i ett utsatt läge en meter över havsytan, konstaterar att orkanens öga är fyrtio mil från hans hus. Men huset är täckt med träskivor och han tror sig klara sig undan med begränsade skador.
”Lokalbefolkningen har dåligt skydd. De samlas i en kyrka, som kan fyllas med vatten”, skriver han.

Under lördagen och söndagen fortsatte myndigheterna att uppmana alla i evakueringszonerna att fly.
”Ni måste åka nu, inte om en timme utan nu direkt. När orkanen väl blåser in över oss kan vi från myndigheternas sida inte göra något för att rädda er. Då är ni helt utlämnade till er själva”, uppmanade Floridas guvernör Rick Scott ideligen i alla tv-kanaler.

Över 36 miljoner amerikaner finns i Irmas väg när orkanen kommer att härja längs Floridas kuster under knappt två dygn, innan den försvagad väntas dra vidare in över delstaterna Alabama och Virginia.
”Det känns om att någon kör en högstrycksspruta rakt upp i ansiktet på dig. Det är sådan styrka i regnet och orkanvindarna”, säger CNN:s Bill Weir på plats i Key Largo på Florida Keys.


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?