1515

Irma närmar sig Key West

Tiotusentals människor har kurat ihop sig i skyddsrum i Florida i väntan på orkanen Irma, som under natten tilltagit i styrka. Ovädret, som befinner sig nio mil från Key West, är nu en kategori 4-orkan.
Kraftiga regn och tornadovindar slår mot USA:s kust samtidigt som ovädret närmar sig Florida Keys, där vindbyar med orkanhastighet har uppmätts.

För närvarande befinner sig Irma omkring nio mil sydsydost om Key West i Florida, med en högsta vindhastighet på 58 meter per sekund, meddelar det amerikanska orkancentret NHC.

"Jag svettas i kväll. Jag är livrädd", säger 60-åriga Carol Walterson Stroud, som befinner sig i Key West, där hon tagit sin tillflykt till ett äldreboende tillsammans med sin make, barnbarn och hund.

Ovädrets framfart hotar nu staden Saint Petersburg på Floridas västkust, enligt den senaste prognosen. Orkanens öga tros inte längre dra in över Miami eller Tampa. Saint Petersburg, med omkring en kvarts miljon invånare, har inte drabbats av någon kraftig orkan på nästan ett sekel.

Om Irmas öga fortsätter att färdas över det varma vattnet i Mexikanska golfen kan orkanen öka ytterligare i vindhastighet innan den åter drar in över land. 6,3 miljoner människor omfattas av en evakueringsorder som de amerikanska myndigheterna har utfärdat för att skydda befolkningen från ovädret.

Mer än 170.000 bostäder och företag i Florida rapporteras ha förlorat strömmen. I Key West och på andra orter har tiotusentals av dem som inte följt myndigheternas evakueringsuppmaningar samlats i skyddsrum för att ta betäckning.

USA:s president Donald Trump uppmanar människor som fortfarande befinner sig i Irmas väg att fly. Han kallar Irma "en storm av enorm destruktiv kraft" och ber alla i dess väg att följa instruktioner, ta sig därifrån och inte oroa sig för sina ägodelar.

"Egendom går att ersätta, till skillnad från liv. Säkerheten måste komma i första hand", säger Trump i en video som han har lagt upp på Twitter.

Han säger att hans administration övervakar situationen dygnet runt och står i ständig kontakt med borgmästare och andra tjänstemän i de drabbade områdena.

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint-Martin, Barbuda och Anguilla. Det rapporteras om över 20 döda.

Orkanen José som följde i Irmas spår och hotade att slå mot de redan hårt drabbade öarna har dragit sig bort från Leewardöarna i nordöstra Karibien och väntas minska i styrka under de närmaste dygnen, enligt NHC.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?