Annons

Irländska politiker avgår efter festskandal

En stor golffest med Irlands politiska elit har orsakat en politisk kris i landet och premiärminister Micheál Martin ska nu extrainkalla parlamentet.

Regeringen har satt ökat tryck på EU:s handelskommissionär Phil Hogan som kan bli den tredje politikern att få lämna sitt uppdrag – men enligt en källa tänker han sitta kvar.

Det irländska parlamentets golfsällskaps pampiga fest i Clifden i onsdags samlade 82 högt uppsatta domare, politiker och andra högdjur.

Problemet var bara att festen hölls dagen efter det att den irländska regeringens skärpta pandemiregler trädde i kraft – regler som bland annat slår fast att högst sex personer får samlas inomhus och 15 utomhus. Restauranger får ta emot sällskap på upp till sex personer vid varje bord, men reglerna förbjuder även alla ”formella och informella fester”. Allt i hopp om att hejda det växande antalet fall av covid-19 i landet.

Sedan uppgifterna om festen läckt i tidningen The Irish Examiner och polis inlett en utredning om brott har begåtts har jordbruksminister Dara Calleary avgått och irländska överhusets vice ordförande Jerry Buttimer lämnat sin post.

Nu ser EU:s handelskommissionär Phil Hogan ut att kunna bli nästa huvud att rulla i ”Golfgate”. Hogan har tidigare uppgett att han hade försäkrats om att middagen följde regeringens riktlinjer och lämnade en skriftlig ursäkt där han enligt public service-bolaget RTE bad om ursäkt för ”oron hans medverkan orsakat”.

Men premiärministern tycker inte att det räcker.

”Kommissionärens ursäkt kom sent och han har ännu inte gett en grundlig förklaring till sina handlingar”, säger en talesperson för Micheál Martin.

Premiärministen bad därför under ett möte på lördagen Hogan att ”överväga sin ställning”. En talesperson för Hogan uppger att kommissionären ska ”fundera” på premiärministerns önskemål.

En talesperson för Hogan uppger att kommissionären ska ”fundera” på premiärministerns önskemål, men en EU-källa nära Hogan uppgav på söndagen att kommissionären inte tänker avgå.

Turbulensen har fått oppositionen att se rött. Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald säger att golffesten var ”sista droppen” och att efterspelet visar på hur regeringen ”har fallit till nya nivåer av kaos”.

Och tidigt på söndagsmorgonen meddelade Martin att han i samspråk med koalitionsledarna Leo Varadkar och Eamon Ryan har beslutat att sammankalla Dáil Éireann, det irländska parlamentets underhus, som är mitt i ett sex veckor långt uppehåll.

Så sent som i fredgas avfärdade Martin förslaget att sammankalla underhuset, och sade då att fokus låg på att kunna öppna landets skolor så coronasäkert som möjligt efter fem månaders stängning.

Golfsällskapets ordförande, senatorn Donie Cassidy, bad på lördagen, enligt Irish Times , oreserverat om ursäkt.

”Det var inte vår avsikt att ignorera regeringens eller hälsovårdsmyndigheternas råd”, säger han.

På lördagen noterades 156 nya fall av covid-19 i Irland, och två dödsfall registrerades. Totalt har nära 28.000 personer insjuknat i landet, 1.777 människor har mist livet.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?