1515

Irländska politiker avgår efter festskandal

En stor golffest med Irlands politiska elit har orsakat en politisk kris i landet och premiärminister Micheál Martin ska nu extrainkalla parlamentet.

Regeringen har satt ökat tryck på EU:s handelskommissionär Phil Hogan som kan bli den tredje politikern att få lämna sitt uppdrag – men enligt en källa tänker han sitta kvar.

Det irländska parlamentets golfsällskaps pampiga fest i Clifden i onsdags samlade 82 högt uppsatta domare, politiker och andra högdjur.

Problemet var bara att festen hölls dagen efter det att den irländska regeringens skärpta pandemiregler trädde i kraft – regler som bland annat slår fast att högst sex personer får samlas inomhus och 15 utomhus. Restauranger får ta emot sällskap på upp till sex personer vid varje bord, men reglerna förbjuder även alla ”formella och informella fester”. Allt i hopp om att hejda det växande antalet fall av covid-19 i landet.

Sedan uppgifterna om festen läckt i tidningen The Irish Examiner och polis inlett en utredning om brott har begåtts har jordbruksminister Dara Calleary avgått och irländska överhusets vice ordförande Jerry Buttimer lämnat sin post.

Nu ser EU:s handelskommissionär Phil Hogan ut att kunna bli nästa huvud att rulla i ”Golfgate”. Hogan har tidigare uppgett att han hade försäkrats om att middagen följde regeringens riktlinjer och lämnade en skriftlig ursäkt där han enligt public service-bolaget RTE bad om ursäkt för ”oron hans medverkan orsakat”.

Men premiärministern tycker inte att det räcker.

”Kommissionärens ursäkt kom sent och han har ännu inte gett en grundlig förklaring till sina handlingar”, säger en talesperson för Micheál Martin.

Premiärministen bad därför under ett möte på lördagen Hogan att ”överväga sin ställning”. En talesperson för Hogan uppger att kommissionären ska ”fundera” på premiärministerns önskemål.

En talesperson för Hogan uppger att kommissionären ska ”fundera” på premiärministerns önskemål, men en EU-källa nära Hogan uppgav på söndagen att kommissionären inte tänker avgå.

Turbulensen har fått oppositionen att se rött. Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald säger att golffesten var ”sista droppen” och att efterspelet visar på hur regeringen ”har fallit till nya nivåer av kaos”.

Och tidigt på söndagsmorgonen meddelade Martin att han i samspråk med koalitionsledarna Leo Varadkar och Eamon Ryan har beslutat att sammankalla Dáil Éireann, det irländska parlamentets underhus, som är mitt i ett sex veckor långt uppehåll.

Så sent som i fredgas avfärdade Martin förslaget att sammankalla underhuset, och sade då att fokus låg på att kunna öppna landets skolor så coronasäkert som möjligt efter fem månaders stängning.

Golfsällskapets ordförande, senatorn Donie Cassidy, bad på lördagen, enligt Irish Times , oreserverat om ursäkt.

”Det var inte vår avsikt att ignorera regeringens eller hälsovårdsmyndigheternas råd”, säger han.

På lördagen noterades 156 nya fall av covid-19 i Irland, och två dödsfall registrerades. Totalt har nära 28.000 personer insjuknat i landet, 1.777 människor har mist livet.


Innehåll från EkobankenAnnons

Så används insatta medel på Ekobanken för att bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle

Ekobanken arbetar för att skapa ekologisk, kulturell och social hållbarhet.

Banken har blivit ett alternativ för sparare och låntagare som vill bidra till omställningen av samhället.

– Alla banker behöver inte se ut på samma sätt. Man kan vara annorlunda. Vi är det och vi arbetar hårt för att skapa ett hållbart mervärde för samhället, säger Maria Flock Åhlander, VD för Ekobanken.

Ekobanken är en liten svensk medlemsbank som arbetar för ökad hållbarhet i samhället och större transparens i banksektorn.

Förutom traditionell bankverksamhet, där kunderna har vanliga löne- och sparkonton och kan betala sina räkningar, så är en skillnad mot många andra banker att de pengar som kunderna sätter in på sina konton endast lånas ut till verksamheter som främjar samhället i en mer hållbar riktning.

Det kan handla om lån till ekologiskt jordbruk, hållbart bostadsbyggande eller icke-fossil energiproduktion.

Ekobanken erbjuder också så kallade omställningslån som riktar sig till företag och föreningar som vill ställa om sin verksamhet till att bli mer hållbar.

Alla lån till företag och föreningar listas på Ekobankens hemsida, vilket är unikt bland banker i Sverige. För att kunna göra det har Ekobanken skrivit bort en del av banksekretessen för företag och föreningar.

– Vi säger till våra medlemmar och kunder i banken att vi ska finansiera hållbara projekt och företag. Därför talar vi också om för dem och för allmänheten vilka låntagare banken har. Det blir ett kvitto för de som är kunder och ett kvitto på att vi faktiskt gör det vi säger, förklarar Maria Flock Åhlander.

Flera tankar i huvudet samtidigt

För Ekobanken är hållbarhet mer än bara klimat och miljö. Hållbarhet inkluderar även sociala och kulturella aspekter. Det är viktigt för dem att arbeta med dessa frågor internt och banken avsätter tid för utbildning. Eftersom huvudkontoret ligger i anslutning till en daglig verksamhet fås en direkt inblick i vikten av social hållbarhet. 

– Vi menar helt enkelt att det är viktigt att kunna hålla fler tankar i huvudet samtidigt; exempelvis klimatfrågan, artutrotning och biologisk mångfald, integration och psykisk ohälsa. Allt hänger ihop, säger hon.

Ekobanken har fått en stor kundtillströmning de senaste åren i takt med att klimatfrågan blivit mer aktuell. 

– Ekobanken har aldrig finansierat fossilbranschen och vi kommer aldrig att göra det heller. Det har vi varit väldigt tydliga med. Vi har sett en ”Greta-effekt”, där folk letar efter banker som inte finansierar användningen av fossila bränslen, förklarar hon och syftar på den världsberömda svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Ekobanken toppar prestigefull ranking

Organisationen Fair Finance International arbetar med att utvärdera finansiella aktörers hänsyn till hållbarhetsfrågor. I Sverige har de tittat på alla storbanker, Ekobanken och ytterligare aktörer. År efter år hamnar Ekobanken i topp, med 99 % uppfyllda krav, skyhögt över de svenska storbankerna.

– Vi tror att pengar kan förändra världen och kan hjälpa till att ställa om till en hållbar framtid. Hos oss vet kunderna verkligen vad som sker med deras pengar, avslutar Maria Flock Åhlander.

Om Ekobanken

Ekobanken är en värderingsdriven medlemsbank som ägs av ca 2 700 medlemmar/andelsägare och har ca 6 900 kunder. Ekobanken startade 1998 och vill ställa kapital till förfogande för den hållbara omställning som världen behöver nu och framöver. 

Du når Ekobanken på 08-551 714 70, info@ekobanken.se eller www.ekobanken.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ekobanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?