Annons

Irländsk minister uppges avgå

Irlands biträdande premiärminister Frances Fitzgerald uppges kasta in handduken för att rädda regeringen undan nyval.

Allt fler kräver samtidigt hennes avgång.

Mitt under pågående brexitförhandlingar, där gränssituationen på Irland tillhör de svåraste frågorna, har den irländska regeringen kastats in i en akut kris.

Mittenpartiet Fianna Fáil, som är i opposition, men samtidigt har lovat stödja den nuvarande minoritetsregeringen, har krävt att biträdande premiärministern Frances Fitzgerald avgår.

Och nu verkar de få som de vill.

"Två högt uppsatta regeringsföreträdare har sagt mig att Frances Fitzgerald är på väg att avgå", skriver tv-bolaget RTE:s politiske reporter Micheal Lehane på Twitter.

"Hör att Frances Fitzgerald har gått med på att avgå. Men ingen bekräftelse än", skriver i sin tur kollegan Katie Hannon.

I slutet av förra veckan lämnade Fianna Fáil in en misstroendeförklaring mot Fitzgerald, vilket i sin tur innebär att partiet frångår avtalet om att stödja regeringen i viktiga frågor under tre år.

Upprinnelsen till misstroendet är Fitzgeralds agerande i sin tidigare roll som justitieminister, i samband med att en polis var visselblåsare och vittnade om missförhållanden. Fitzgerald medgav att hon blivit uppmärksammad om försök att misskreditera visselblåsaren utan att ha agerat.

Kritiken mot henne är stark även bland flera andra partier, som vill att premiärminister Leo Varadkar agerar.

"Det här landet har inte råd med ett nyval i det här läget och vi behöver ett beslutsamt agerande från vår taioseach (den irländska titeln på landets premiärminister)", säger Roisin Shortall, ledare för landets Socialdemokrater, i irländsk radio.

En kompromiss mellan parterna såg ut att vara möjlig i går, innan nya dokument om Fitzgeralds agerande blev kända. Då vägrade Fitzgerald att avgå och sade att en pågående utredning i ärendet ska presenteras i januari.

Den politiska krisen kommer mycket olägligt, mitt under EU:s förhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU, där Irland spelar en central roll.

Premiärminister Varadkar har sagt att om misstroendeförklaringen inte dras tillbaka kommer han att behöva utlysa val i landet redan innan jul.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?