Irländsk maktkamp efter dött lopp

En irländsk sekellång tradition är bruten.

De två ledande partierna Fine Gael och Fianna Fáil får sällskap av ett tredje: Sinn Féin.

”Detta har ändrat det politiska landskapet”, säger Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald.

Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald.
Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald.Foto:Peter Morrison

Parlamentsvalet på lördagen slutade i dött lopp enligt vallokalsundersökningar. De tre stora partierna slutade på drygt 20 procent vardera enligt vallokalsundersökningar. Positioneringen om vem som ska hålla i makten i Dublin inleddes omedelbart.

Först ut med krav var McDonald, ledare för det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin som kan få omkring 24 procent enligt de senaste beräkningarna. Därmed har partiet nästan fördubblats sedan senaste valet för fyra år sedan. En jublande glad McDonald talade om en väljarrevolution.

Partiet har tidigare hållits utanför maktsamtal, något som hon vill ändra på.

”Jag går inte med på exkludering, eller tal om exkludering av vårt parti, ett parti som representerar en fjärdedel av väljarna. Det skulle vara fundamentalt odemokratiskt”, sade McDonald till journalister i Dublin enligt Reuters. 

Budskapet var riktat till konservativa Fine Gael och dess ledare Leo Varadkar som är premiärminister, samt till högerliberala Fianna Fáil.

De två partierna har dominerat irländsk politik sedan Irland utropade sig till stat för knappt hundra år sedan, då det bröt sig ur Storbritannien medan Nordirland blev kvar.

Styrande Fine Gael låg lågt direkt efter det att vallokalsundersökningarna presenterades, där det skilde tiondels procentenheter mellan de tre. Partiledare Varadkar konstaterade sent på söndagen att det blir svårt att bilda regering.

Fianna Fáils partiledare Micheál Martin tror att hans parti kan få flest platser av de 160 som finns i dáil éireann – det irländska parlamentets underhus – på grund av den tekniska mandatfördelningen.

Samtidigt stängde han inte dörren helt till ett samarbete med Sinn Féin.

”Våra prioriteringar och våra principer har inte ändrats över natt, eller de senaste 24 timmarna, men det som är viktigast nu är att vårt land kommer först”, sade Martin i Cork enligt AFP.

Senare lade han till att hans problem med Sinn Féins bakgrund kvarstår.

Sinn Féins partiledare McDonalds utspel om att vilja sitta i Irlands regering speglar öns komplicerade moderna historia.

Sinn Féin har varit verksamt både i Irland och i Nordirland. Dagens Sinn Féin var Irländska republikanska arméns (IRA) politiska gren. McDonald tog över som partiledare 2018 efter Gerry Adams, en av frontpersonerna i Nordirlands våldsamma moderna historia.

Målet för partiet, som är socialistiskt, är att skapa ett enat Irland.

Dess historia, och de kopplingar som många gör till terrorism, har gjort att partiet inte haft något avgörande inflytande i Irland.

Landets småpartier kan därmed bli avgörande om landet ska få en helt ny politisk ledning. Gröna partiet, Labour och nykomlingen Socialdemokraterna blir bitar när det politiska pusslet ska läggas. Enligt vallokalsundersökningen får Gröna partiet närmare 7,9 procent, Labour 4,6 procent och Socialdemokraterna 3,4 procent.

Den officiella rösträkningen fortsatte på söndagen och resultat väntas kanske först på måndagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?