1515

Irländaren tjänar mest i sportvärlden

En hårt tatuerad förlorare har fått den största lönechecken i idrottsvärlden under det senast året. Det framgår av den senaste upplagan av Forbes årliga rankning.

Conor McGregor.
Conor McGregor.Foto:John Locher

Forbes har för vana att lista det mesta. I en av de många årliga listorna granskar affärstidningen vilka idrottsstjärnor som har tjänat mest under det gångna året, på och utanför banan.

Den allra bäst betalde på årets rankning är den 32-åriga MMA-kombatanten Conor McGregor. Den hårt slående irländaren har visserligen gått i pension ett flertal gånger och förlorade sin enda match under det senaste året.

Det går dock alldeles utmärkt med affärerna. McGregor har dragit in hela 180 miljoner dollar under perioden, vilket är i särklass mest i idrottsvärlden. Av detta kommer 22 miljoner dollar från förlusten mot Dustin Poitier i januari. Den stora jackpotten kom i stället från försäljningen av aktiemajoriteten i whiskeymärket Proper No Twelve. McGregor har också stora sponsringsavtal från bland annat fantasy league-företaget Draft Kings, datorspelet ”Dystopia: Contest of Heroes” och klädföretaget Roots of Fight.

Förra årets etta, schweizaren Roger Federer, återfinns först på sjunde plats i år. En efterhängsen knäskada gjorde att 39-åringen knappt spelade under fjolåret. Trots detta tjänade Federer 90 miljoner dollar, tack vare lukrativa sponsringsavtal från klockmärket Rolex, finansjätten Credit Suisse och den japanska H&M-rivalen Uniqlo. Forbes påpekar dock att han står på tur för rejält kassaklirr när sportklädestillverkaren On sätts på börsen till hösten.

Det är annars verkligen inga ungtuppar på listan, som också helt saknar kvinnor. Endast två bland de tio högst avlönade är under 30-strecket. Fotbollsvärldens två åldrade superstjärnor, Messi och Ronaldo, återfinns fortfarande i toppen, liksom basketlegendaren LeBron James.

Äldst på listan är stjärnquarterbacken Tom Brady, som som 43-åring tog hem sin sjunde Super Bowl-titel. Ingen spelare i amerikansk fotboll har lyckats vinna fler. Utöver sporten har Brady även tjänat pengar på sitt eget hälsomärke TB12 och ett nytt filmbolag. Han har dessutom redan hunnit haka på den senaste konsttrenden och startat en NFT-plattform.

Årets tio högst avlönade idrottsmän tjänade sammanlagt 8,8 miljarder kronor under de tolv gångna månader. Det är 28 procent mer än under föregående år och nästan i nivå med 2018 som var ett rekordår på området.

Fyra av de tio tjänade också 100 miljoner dollar, 840 Mkr i dagens pengavärde, under ett och samma år, något som endast fem personer har gjort totalt tidigare. Detta är alltså under ett år då många aktiva lagidrottare har fått tillfälliga lönesänkningar på grund av coronapandemin.

 


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?