ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Iranska hotet: Skjut inte på krutdurken

  • Iranska generalen Amir Ali Hajizadeh (till vänster) granskar vad som beskrivs som resterna av den amerikanska drönare som sköts ner den 20 juni. Till höger Irans president Hassan Rouhani. Foto: AP, Ebrahim Noroozi
  • Iranska generalen Amir Ali Hajizadeh granskar vad som beskrivs som resterna av den amerikanska drönare som sköts ner den 20 juni. Foto: Meghdad Madadi
  • Foto: Ebrahim Noroozi

USA:s president Donald Trump hotade Iran med utplåning.

Nu svarar regimen i Teheran: En enda kula mot iranska styrkor, och amerikanska intressen sätts i brand.

Flera stora flygbolag har lagt om rutterna för att undvika riskfyllt territorium.

Tonläget mellan USA och Iran blir allt gällare.

Efter att Trump i en intervju med NBC News varnat Iran för att den amerikanska militären har förmågan att "utplåna" Iran svarar Iran: En väpnad konflikt skulle få allvarliga konsekvenser för amerikanska intressen i regionen, enligt Abolfazi Shekarchi, brigadgeneral och talesperson för militärens generalstab.

”Att skjuta en enda kula mot Iran kommer att sätta USA:s och dess allierades intressen i brand”, säger Shekarchi till den iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Den redan usla relationen mellan Iran och USA nådde en ny bottennivå i veckan, då Trump beordrade ett flyganfall mot iranska mål, bara för att kort senare dra tillbaka ordern, sedan han fått veta att uppskattningsvis 150 människor skulle dö i en sådan operation.

Attacken skulle vara en hämnd för den iranska nedskjutningen av en obemannad amerikansk drönare i ett område som Iran anser är iranskt och USA anser är internationellt luftrum.

Läs mer: Iran: Trump varnade oss före attacken 

Trump dementerar tidningen The New York Times uppgifter om att amerikanska stridsflygplan skulle ha varit i luften, beredda att anfalla mål i Iran.

”De skulle ha varit i luften ganska snart. Saker skulle ha hänt och vi skulle ha kommit till en punkt där det inte fanns någon återvändo, säger Trump till NBC News.

Den amerikanska presidenten säger också att han inte vill ha något krig, utan bjuder in ledare från Iran för att föra samtal om den spända situation som råder. 

Iran tycks dock måttligt intresserat av den plötsliga inviten.

”Om fienden – särskilt USA och dess allierade i regionen – gör misstaget att skjuta på den krutdurk som amerikanska intressen vilar på kommer det att bli gnistan som tänder en brand i regionen”, säger brigadgeneralen Abolfazi Shekarchi.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppger att relationen mellan USA och Iran kommer att diskuteras under G20-toppmötet i Japan nästa vecka. Hon säger att lösningen på situationen måste vara politisk.

Flera flygbolag uppgav på fredagen att de skulle lägga om rutterna för att undvika iranskt luftrum som betraktas utgöra högre risk, rapporterar nyhetskanalen CNBC. Orsaken är de ökade politiska spänningarna i området. Bland flygbolagen finns British Airways, Qantas, Lufthansa, Singapore Airlines och KLM.

”Säkerheten är högsta prioritet för KLM”, uppger en talesperson för bolaget till CNBC på fredagsmorgonen.

Även Emirates uppger att de noga följer utvecklingen och att de gjort vissa justeringar i rutterna. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer