Iransk oljetanker lämnar Gibraltar – oklart om Stena Impero släpps

Den iranska oljetanker som beslagtogs av den brittiska marinen förra månaden har lämnat Gibraltar.

Om beskedet innebär att även svenskägda Stena Impero kommer att få lämna iransk hamn är dock fortfarande oklart – enligt Irans utrikesdepartement krävs ett domstolsbeslut.

Grace 1 bytte namn till Adrian Darya 1 före avfärd.
Grace 1 bytte namn till Adrian Darya 1 före avfärd.Foto:Marcos Moreno/AP

Fartyget Adrian Darya 1, som tidigare hette Grace 1, lämnade det brittiskkontrollerade territoriet vid 23-tiden på söndagskvällen lokal tid med okänd kurs. Sjödatatjänsten Marine Traffic uppger dock att slutdestinationen för skeppet ska vara Kalamata i Grekland.

Innan fartyget lämnade Gibraltar sade Gibraltars ledning återigen nej till det amerikanska justitiedepartementets krav att beslagta tankern, som bytte namn före avfärd. Iran varnar samtidigt USA för att försöka stoppa Adrian Darya 1 ute på havet.

Det iranska tankfartyget stoppades och beslagtogs av den brittiska marinen i Medelhavet den 4 juli, efter misstankar om att det i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till krigets Syrien. Iran, nära allierad med regimen i Damaskus, kallade åtgärden "sjöröveri" och har sedan dess bland annat beslagtagit det brittiskflaggade, svenskägda fartyget Stena Impero i Hormuzsundet på oklara grunder.

Frisläppandet av Stena Impero kan först komma ifråga efter ett domstolsbeslut, enligt en talesperson för utrikesdepartementet i Teheran.

USA anser att Adrian Darya 1 kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott, och protesterade då Gibraltar tidigare i veckan fattade beslut om att släppa fartyget. Det skedde efter det att Iran ska ha lämnat en försäkran om att inte bryta mot EU:s sanktioner – något som Teheran förnekar.

Spelet kring fartyget är en del av den upptrappade konflikt som skett i och kring den Persiska viken under våren och sommaren. USA har ökat sin militära närvaro i regionen efter att ha anklagat Iran för att attackera och sabotera flera fartyg, något som Iran förnekar. Dispyten har följts av fartygsbeslag från både USA:s allierade Storbritannien samt Iran, som bordade Stena Impero för en månad sedan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?