Irans utrikesminister kommer till Sverige

En dödsdömd svensk medborgare. En beslagtagen svenskägd oljetanker. Ett hotat kärnenergiavtal som Sverige, bland många, vill rädda.

Agendan är diger när Irans utrikesminister Javad Zarif besöker Sverige och utrikesminister Margot Wallström (S).

Zarifs träff med Wallström på tisdag skuggas av spänningarna kring Hormuzsundet och Persiska golfen. Under sommaren har Iran beslagtagit flera tankerfartyg, bland dem brittiskflaggade Stena Impero som ägs av svenska Stena Bulk. Dessutom har en iransk oljetanker stoppats av brittiska marinen vid Gibraltar.

”Sverige kommer att ta upp det (Stena Impero) och Zarif kommer säkert att ta upp det med oss också. Vi hoppas att båda sidor släpper de här fartygen så att vi kan börja om från noll och att det inte blir fler beslagtagningar”, säger en person med insyn i planerna för besöket till TT.

Parallellt har Sverige fått en förfrågan om att delta i en USA-ledd internationell insats för att stärka säkerheten kring just Hormuzsundet – som även Storbritannien anslutit sig till. Enligt vad TT erfar har regeringen ännu inte fattat beslut i frågan, men man är angelägen om att en sådan styrka inte uppfattas som ensidig. Många EU-länder är skeptiska till att insatsen leds av USA och intensiva diskussioner pågår om hur en sådan bäst utformas med syfte att bidra till avspänning – om den till exempelvis borde ledas av EU eller FN.

”Det är viktigt att lösa upp spänningarna i regionen och det är viktigt att säkra den fria sjöfarten”, poängterar TT:s källa.

Omgivet av spänningar är även det globala kärnenergiavtal som slöts mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) 2015. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner. Men USA:s president Donald Trump sågade det redan under valrörelsen och i fjol drog USA sig ur och återinförde sanktioner mot Iran.

”Det faktum att USA lämnade kärnenergiavtalet är en oerhört stor spänningsfaktor. Sverige vill försöka övertyga Iran om att hålla fast vid det, trots att USA dragit sig ur och därmed också brutit mot en säkerhetsrådsresolution”, säger källan.

Det är dock lättare sagt än gjort. USA:s sanktioner får företag, bland dem svenska, som har affärer i Iran att känna sig trängda. De ekonomiska morötter som Iran lovades när avtalet slöts har till stor del uteblivit och Teheran har återupptagit anrikningen av uran.

”Inom EU tror man inte på de här (USA:s) hårda metoderna. EU och även Kina och Ryssland vill hålla fast vid avtalet”, säger källan.

Tror du att Iran kommer stanna i avtalet?

”Jag tror att det finns olika uppfattningar om det i Iran. Det kan behövas någon slags eftergift.”

Ur svenskt perspektiv är det också viktigt att med Zarif diskutera situationen för den dödsdömde läkaren Ahmadreza Djalali. Djalali, som forskar i katastrofmedicin, är både svensk och iransk medborgare. Han greps 2016, anklagades för samröre med Israels underrättelsetjänst och dömdes till döden året därpå.

”Sverige verkar för att domen inte ska verkställas. Utrikesministern kommer att prata om det.”

Lägg därtill att mänskliga rättigheter samt Irans roll i oroshärdarna Irak, Syrien och Afghanistan samt relationen till Israel ska diskuteras. Konflikten i Jemen – där Huthirebellerna som står Iran nära kämpar mot den saudiskstödda regeringssidan – står också högt på agendan, i synnerhet efter fredssamtalen på Johannebergs slott i Uppland i december.

Javad Zarif ska även besöka riksdagen och fredsforskningsinstitutet Sipri under sina dagar i Stockholm. Före Sverigestoppet är han i Finland och efter det åker han till Norge.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?