1515
Annons

Irans utrikesminister kommer till Sverige

En dödsdömd svensk medborgare. En beslagtagen svenskägd oljetanker. Ett hotat kärnenergiavtal som Sverige, bland många, vill rädda.

Agendan är diger när Irans utrikesminister Javad Zarif besöker Sverige och utrikesminister Margot Wallström (S).

Zarifs träff med Wallström på tisdag skuggas av spänningarna kring Hormuzsundet och Persiska golfen. Under sommaren har Iran beslagtagit flera tankerfartyg, bland dem brittiskflaggade Stena Impero som ägs av svenska Stena Bulk. Dessutom har en iransk oljetanker stoppats av brittiska marinen vid Gibraltar.

”Sverige kommer att ta upp det (Stena Impero) och Zarif kommer säkert att ta upp det med oss också. Vi hoppas att båda sidor släpper de här fartygen så att vi kan börja om från noll och att det inte blir fler beslagtagningar”, säger en person med insyn i planerna för besöket till TT.

Parallellt har Sverige fått en förfrågan om att delta i en USA-ledd internationell insats för att stärka säkerheten kring just Hormuzsundet – som även Storbritannien anslutit sig till. Enligt vad TT erfar har regeringen ännu inte fattat beslut i frågan, men man är angelägen om att en sådan styrka inte uppfattas som ensidig. Många EU-länder är skeptiska till att insatsen leds av USA och intensiva diskussioner pågår om hur en sådan bäst utformas med syfte att bidra till avspänning – om den till exempelvis borde ledas av EU eller FN.

”Det är viktigt att lösa upp spänningarna i regionen och det är viktigt att säkra den fria sjöfarten”, poängterar TT:s källa.

Omgivet av spänningar är även det globala kärnenergiavtal som slöts mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) 2015. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner. Men USA:s president Donald Trump sågade det redan under valrörelsen och i fjol drog USA sig ur och återinförde sanktioner mot Iran.

”Det faktum att USA lämnade kärnenergiavtalet är en oerhört stor spänningsfaktor. Sverige vill försöka övertyga Iran om att hålla fast vid det, trots att USA dragit sig ur och därmed också brutit mot en säkerhetsrådsresolution”, säger källan.

Det är dock lättare sagt än gjort. USA:s sanktioner får företag, bland dem svenska, som har affärer i Iran att känna sig trängda. De ekonomiska morötter som Iran lovades när avtalet slöts har till stor del uteblivit och Teheran har återupptagit anrikningen av uran.

”Inom EU tror man inte på de här (USA:s) hårda metoderna. EU och även Kina och Ryssland vill hålla fast vid avtalet”, säger källan.

Tror du att Iran kommer stanna i avtalet?

”Jag tror att det finns olika uppfattningar om det i Iran. Det kan behövas någon slags eftergift.”

Ur svenskt perspektiv är det också viktigt att med Zarif diskutera situationen för den dödsdömde läkaren Ahmadreza Djalali. Djalali, som forskar i katastrofmedicin, är både svensk och iransk medborgare. Han greps 2016, anklagades för samröre med Israels underrättelsetjänst och dömdes till döden året därpå.

”Sverige verkar för att domen inte ska verkställas. Utrikesministern kommer att prata om det.”

Lägg därtill att mänskliga rättigheter samt Irans roll i oroshärdarna Irak, Syrien och Afghanistan samt relationen till Israel ska diskuteras. Konflikten i Jemen – där Huthirebellerna som står Iran nära kämpar mot den saudiskstödda regeringssidan – står också högt på agendan, i synnerhet efter fredssamtalen på Johannebergs slott i Uppland i december.

Javad Zarif ska även besöka riksdagen och fredsforskningsinstitutet Sipri under sina dagar i Stockholm. Före Sverigestoppet är han i Finland och efter det åker han till Norge.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?