1515
Annons

Irans känga mot Donald Trump: ”Terrorist i kostym”

USA:s president Donald Trump hotar att slå ut 52 viktiga iranska mål om Iran gör verklighet av sina hot om vedergällning sedan toppgeneralen Qassem Soleimani dödats i en amerikansk attack.

Men Irans arméchef Abdolrahim Mousavi säger att USA saknar modet att inleda en konflikt.

Irans arméchef Abdolrahim Mousavi säger att USA saknar modet att inleda en konflikt.
Irans arméchef Abdolrahim Mousavi säger att USA saknar modet att inleda en konflikt.Foto:Vahid Salemi
Donald Trump är en ”terrorist i kostym”, twittrar Irans informationsminister Mohammad Javad Azari-Jahromi.
Donald Trump är en ”terrorist i kostym”, twittrar Irans informationsminister Mohammad Javad Azari-Jahromi.Foto:Vahid Salemi

USA:s president Donald Trump har skärpt tonen mot Iran. I en serie inlägg på Twitter skriver han att Iran i många år inte varit något annat än ett problem för USA:

”Låt det här vara en varning att om Iran slår till mot några amerikaner, eller amerikanska tillgångar, så har vi riktat in oss på 52 iranska platser (som representerar de 52 amerikanska gisslan som togs av Iran för många år sedan), några på väldigt hög nivå och av vikt för iransk kultur”.

Trump skriver vidare i versaler att USA kommer att slå till ”väldigt snabbt och väldigt hårt,” och att USA inte vill höra fler hot från Irans sida.

Arméchefen Abdolrahim Mousavi avfärdar Trumps hot som ett försök att avleda världsopinionen ”från den avskyvärda och orättfärdiga handling som de har gjort”.

Donald Trump är en ”terrorist i kostym”, twittrar Irans informationsminister Mohammad Javad Azari-Jahromi.

”Trump är en terrorist i kostym. Han kommer väldigt snart att lära sig av historien, ingen kan besegra den stora iranska nationen och kulturen.”

Att Trump hotar med att slå till mot kulturellt betydande platser väcker viss uppmärksamhet. Men Colin Kahl, tidigare rådgivare till förre presidenten Barack Obama, tonar ned betydelsen av det hotet.

”Jag har svårt att tro att Pentagon skulle ge Trump alternativ till mål som inkluderar kulturella platser. Även om Trump inte bryr sig om krigslagar, så gör försvarsdepartementsplanerare och -advokater det, och att sikta in sig på kulturplatser är ett krigsbrott”, skriver han på Twitter.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab har talat med Iraks premiärminister och president och manat till en nedtrappning av spänningarna i regionen. Han beskriver den mördade Qassem Soleimani som ett ”regionalt hot” och säger att han har sympati för situationen som USA befunnit sig i och att landet hade rätt att försvara sig.

”Det finns en väg framåt som låter Iran komma in från den internationella kylan”, säger han till Sky News.

”Vi måste tygla Irans illvilliga handlingar men vi måste även trappa ned och stabilisera situationen.”

Dominic Raab kommer på torsdag att resa till USA för att tala om utvecklingen med sin amerikanske motsvarighet Mike Pompeo.

Den 62-årige iranske toppgeneralen Qassem Soleimani vid Revolutionsgardets specialstyrka Quds dödades i en amerikansk drönarattack i Irak på fredagen. Hans kropp fördes tidigt på söndagsmorgonen till staden Ahvaz i sydvästra Iran, enligt den halvstatliga nyhetsbyrån Isna. Där har tiotusentals människor samlats för att sörja och hylla honom.

”Död åt Amerika” ropar deltagare i manifestationen och håller upp bilder på Soleimani som sågs som en hjälte under kriget mellan Iran och Irak 1980–1988.

I nya utspel på lördagen lovade Irans president Hassan Rouhani den döde Soleimanis familj att amerikaner ska leva med konsekvenserna av ”den kriminella handlingen under många år”. Hans hot var ett av många som kom från Teheran och Iran efter fredagens attack.

En representant för proiranska milisen Hashed al-Shaabi uppmanade irakisk militär att hålla sig på avstånd från amerikansk militär och dess baser i Bagdad.

Den USA-ledda koalitionen mot IS uppger att två attacker skett i närheten av irakiska baser där soldater från koalitionen finns baserade. Det ska ha rört sig om raketer, som kan ha skadat civila irakier. Ingen soldat kom till skada vid attackerna, enligt koalitionen.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?