Annons

Iranprotester lyfter oljan – på högsta nivån sedan 2014

Oljepriserna dalar något på torsdagen, men handlas fortsatt på de högsta nivåerna sedan 2014.

Bild:Hasan Jamali/TT

Priset på olja har ökat under de senaste veckorna. På onsdagen steg Brentoljepriset med 2,2 procent. Sedan den 15 december handlar det om en uppgång med 7,4 procent.

Protesterna i Iran, som har pågått i en knapp vecka, har bidragit till att lyfta priserna – trots att produktionen inte har påverkats av utvecklingen.

Ökad osäkerhet i oljekartellen Opecs tredje största medlemsland har dock drivit upp riskpremien.

"Det finns tillräckligt stöd för priserna i och med kylan i USA och den geopolitiska faktorn", säger Olivier Jakob, oljeanalytiker på Petromatrix, till Reuters.

Vid klockan 13 på torsdagen sjunker Brentoljan med 0,1 procent till 67,84 dollar per fat, en nivå som senast noterades i början av december 2014.

Den nordamerikanska WTI-oljan sjunker i sin tur med 0,2 procent till 61,79 dollar fatet. Även i det fallet handlar det om nivåer som inte setts på drygt tre år.

Det kalla vädret i USA har lett till en ökad kortsiktig efterfrågan, främst gällande olja för uppvärmning.

Analysfirman JBC Energy konstaterar att prislyftet i och med utvecklingen i Iran är överdriven, men att landets produktion kan hotas av andra skäl.

"Bortom den senaste tidens fokus på gatuprotesterna så är de tänkbara amerikanska sanktionerna mot Irans oljeindustri fortfarande ett problem", säger JBC:s analytiker till Reuters.

Opecs avtal om produktionssänkningar, som även innefattar Ryssland och andra externa producenter, bidrar till att sänka de globala lagernivåerna. På onsdagen beräknade amerikanska API att landets lager av råolja sjönk med 5 miljoner fat under den senaste veckan.

De officiella siffrorna släpps klockan 17.00 på torsdagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera