Annons

Iran varnar för krig – ”vi är ute efter straff”

Den som attackerar Iran får räkna med krig på hemmaplan, säger Hossein Salami, generalmajor vid det iranska revolutionsgardet.

”Den som vill att deras land ska bli det huvudsakliga slagfältet, varsågod”, säger han.

Hossein Salami.
Hossein Salami.Foto:AP

Ordkriget mellan Iran och USA har trappats upp ytterligare efter attackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien förra helgen.

”Vi kommer aldrig att låta något krig komma in på Irans territorium”, säger generalmajor Hossein Salami vid en presskonferens i Iran.

”Vi hoppas att de inte gör något strategiskt misstag, som de har gjort förut”.

Även om en attack mot Iran skulle vara begränsad kommer Iran att jaga efter angripare och försöka förstöra dem, säger han.

”Vi är ute efter straff och vi kommer att fortsätta till alla angripare förstörs”.

Tidigare under dagen fördömde Iran de nya sanktioner som USA infört mot landet.

Utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger att åtgärden är ett försök att hindra vanliga iraniers tillgång till mat och mediciner.

”Det här är ett tecken på USA:s desperation. När de upprepade gånger inför sanktioner mot samma institution betyder det att deras försök att få ned Iran på knä under ”maximal press” har misslyckats”, säger Zarif i statlig tv.

De nya sanktionerna infördes efter attackerna mot oljeanläggningarna. Saudiarabien och USA ger Iran skulden för attackerna, men Iran nekar till inblandning. De Iranstödda Huthirebellerna i Jemen har däremot sagt sig ligga bakom attacken.

Sanktionerna riktas mot Irans centralbank, nationella utvecklingsfonden och ett företag som enligt USA ska ha använts för militära utgifter.

Det saudiska statsägda oljebolaget Aramco, vars anläggningar träffades, räknar med att full produktion ska vara i gång igen i slutet av månaden.

”Bränderna som var avsedda att förstöra Saudi Aramco fick en oavsiktlig konsekvens: de mobiliserade 70.000 av oss i ett uppdrag att komma tillbaka snabbt och säkert, och Saudi Aramco har kommit ut ur denna händelse starkare än någonsin”, säger bolagets vd i ett meddelande till sina anställda.

Utrikesminister Mohammad Javad Zarif ska på onsdag träffa de länder som vill fortsätta hålla fast vid kärnenergiavtalet som syftar till att undvika att Iran utvecklar kärnvapen.

”Som vi har sagt förut kan USA bara delta om landet återvänder (till kärnenergiavtalet) och avslutar sitt ekonomiska krig mot Iran”, säger Zarif.

USA:s president Donald Trump beslutade i fjol att dra sig ur avtalet som undertecknades 2015.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?