Annons

Iran uppger sig ha beslagtagit oljetanker

Iranska revolutionsgardet har beslagtagit en utländsk oljetanker i Persiska viken, rapporterar statlig tv i Iran, och uppger att tankern smugglade bränsle till arabstater.

En iransk farkost vid Stena Impero den 21 juli.
En iransk farkost vid Stena Impero den 21 juli.Foto:Morteza Akhoondi/AP

”Den innehöll 700 000 liter bränsle. Sju besättningsmän av olika nationaliteter, som var ombord på fartyget, har frihetsberövats”, säger Ramezan Zirahi, befäl vid revolutionsgardet, enligt tv-kanalen.

Enligt den libanesiska tv-kanalen al-Mayadeen beslagtogs fartyget i onsdags. 

Enligt en bild som Irans officiella nyhetsbyrå Irna publicerade under söndagen är det ett Tanzaniaregistrerat fartyg vid namn Topazis som har beslagtagits.

Fartyget är det tredje att beslagtas av det iranska revolutionsgardet på kort tid i Hormuzsundet. Den 18 juli beslagtog Iran det Panamaflaggade fartyget Riah och en dag senare beslagtogs det brittiskregistrerade fartyget Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk.

Tidigare i juli lade Storbritannien beslag på ett iranskt tankfartyg utanför Gibraltar, som enligt britterna ska ha varit inblandat i oljeaffärer i strid med EU-sanktioner mot Syrien.

I maj och juni anklagade USA och Storbritannien Iran för att ligga bakom sabotage mot sex tankfartyg utanför Förenade arabemiratens kust. Donald Trump har sedan dess försökt få till en internationell insats för att stärka säkerheten kring Hormuzsundet. Storbritannien har sagt ja till att delta medan EU-länderna Frankrike och Tyskland hittills varit avvisande.

Den svenska regeringen uppgav tidigare i veckan att man ännu inte tagit ett beslut i frågan.

Spänningen har stigit i den persiska viken sedan USA förra året drog sig ur kärnenergiavtalet (JCPOA) och aviserade nya ekonomiska sanktioner mot Iran. Sanktionerna har sedan dess stegvis skärpts av Washington, och Teheran har svarat genom att återuppta anrikningen av uran.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?