1515
Annons

Iran startar urananrikning ‒ trots samtal med USA

Iran meddelar på lördagen att landet startat en urancentrifug. Beskedet om åtgärden ‒ som strider mot kärnenergiavtalet ‒ kommer efter indirekta samtal mellan USA och Iran om hur avtalet ska kunna räddas.

Medlemmar i en delegation anländer till Grand Hotel Wien, där samtalen mellan USA och Iran hålls.
Medlemmar i en delegation anländer till Grand Hotel Wien, där samtalen mellan USA och Iran hålls.Foto:Florian Schroetter

Efter att de indirekta samtalen i Wien, där EU agerade medlare, bröts för helgen var tongångarna positiva.

”USA har lagt fram en mycket seriös idé och visat att vi menar allvar med avsikten att hitta en samstämmighet med Iran, om Iran vill hitta en samstämmighet”, sade landets sändebud i Wien till den samlade presskåren, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

USA väntar nu på att Iran ska visa att man menar allvar med samtalen, enligt sändebudet.

USA:s delegation säger sig nu vilja se liknande ansträngningar från Irans sida.

”Vi har sett några tecken på det, men definitivt inte tillräckligt. Det finns fortfarande frågetecken om huruvida Iran vill ta samma pragmatiska som USA har tagit för att på nytt uppfylla sina skyldigheter enligt avtalet.”

Ett möjligt svar från Teheran kom på lördagen. Då sände statlig tv en ceremoni där tre urancentrifuger startades upp i anrikningsanläggningen Natanz, under president Hassan Rouhanis överinseende, rapporterar AFP.

Åtgärden bryter mot Irans åtaganden under det kärnenergiavtal som samtalen i Wien syftat till att rädda.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Irans och USA:s delegationer har varit oense om vilka sanktioner som USA borde lyfta för att Iran ska vara villigt att återuppliva kärnenergiavtalet. Teheran har krävt att alla sanktioner som USA:s förre president Donald Trump införde ska tas bort, vilket Washington motsätter sig.


Innehåll från Angelini PharmaAnnons

Angelini Pharma bryter ny mark

För drygt 100 år sedan startade familjeföretaget Angelini Pharma som ett litet läkemedelslaboratorium. Idag har företaget en internationell ledande roll inom hälso- och sjukvård. Nu bryter företaget ny mark och etableras i Norden. 

Angelini Pharma har en lång, gedigen historia som sträcker sig ända till 1919. Bolaget är Europaledande inom hälso- och sjukvård, där expertisområdena är ”Brain health” (centrala nervsystemet (CNS), mental hälsa, inklusive smärta), sällsynta sjukdomar och egenvård. Nu tas bolaget till den nordiska marknaden för att förbättra livskvaliteten för individer som lider av allvarliga sjukdomar. 

– För oss är det viktigt att patienten är i centrum och att vi skapar rätt förutsättningar för ett rikare liv. Det speglar sig i vår företagskultur, säger Fräs Anna Andersson, General Manager på Angelini Pharma Nordics. 

Unik företagskultur

Som ett familjeägt italienskt företag försöker Angelini Pharma se till helheten för patienter och närstående och erbjuda stöd utöver läkemedel. Företagskulturen hos Angelini Pharma grundar sig i just fokus på omhändertagandet, både av anställda och de som drabbas av sjukdomar, men även av närstående. Gemensamt för alla anställda är att de drivs av ett högre syfte och vill göra skillnad.

– Vi har en helhetssyn på vårdsektorn där vi menar att det inte bara är läkemedelsbehandling som gör skillnad, utan flera andra faktorer spelar också roll, säger Fräs Anna Andersson och syftar bland annat till nya, banbrytande sätt att sprida kunskap och stöd för individer med epilepsi och dess närstående. 

Hon menar att Angelini Pharma arbetar aktivt för att skapa samlingsplatser där människor kan stimuleras till utbyte av tankar, erfarenheter och information. Som ett exempel lanserade Angelini Pharma kampanjen ByMyEpilepSide på den Internationella epilepsidagen, 14 februari, som syftar till att belysa – och bekämpa – fördomar och stigmatiseringen av epilepsi. 

– Angelini Pharma är övertygade om att en kombination av behandling och medicin, där även interaktion och erfarenhetsutbyte med andra personer som drabbats av samma sjukdom, är viktiga komponenter för att minska lidande, säger Lars Nicklasson, Market Access och Public Affairs Director på Angelini Pharma Nordics.

Samverkan driver vården framåt

För att nå visionen om ett ökat välbefinnande behövs samarbete mellan flera samhällsaktörer. Lars Nicklasson belyser vikten av att ta vara på och utveckla data från existerande Nationella hälsodataregister för att bättre förstå hur patienter och närstående påverkas i det verkliga livet.

– Som en helt ny aktör i Norden ser vi en unik möjlighet att verkligen visa vår ambition att skapa ett meningsfullt samarbete mellan industrin, hälso- och sjukvården, patientorganisationer och beslutfattare. Vi är övertygade om att gemensamma krafter är en nödvändighet för att förbättra situationen för människor som drabbas, säger han. 

Om Angelini Pharma
Angelini Pharma är ledande inom hälso- och sjukvård, med särskild styrka och expertis inom områdena centrala nervsystemet (CNS) och mental hälsa, inklusive smärta och sällsynta sjukdomar. Företaget är också en ledande aktör inom segmentet egenvård med mycket framgångsrika OTC-varumärken över hela världen. Företaget är direkt verksamma i 25 länder med mer än 3 000 anställda och kommersialiserar sina produkter i mer än 70 länder genom strategiska allianser med ledande internationella läkemedelsgrupper.
Läs mer om Angelini Pharma här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Angelini Pharma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?