Annons

Iran ser över lag om huvudsjal för kvinnor

Irans parlament och justitiedepartement ser över den lag som fastställer att kvinnor måste bära huvudsjal – så kallad hijab. Uppgiften kommer från justitieminister Mohammad Jafar Montazeri enligt den iranska nyhetsbyrån Isna.

En protest för att stödja de iranska kvinnorna.
En protest för att stödja de iranska kvinnorna.Foto:TT

President Ebrahim Raisi sade på lördagen att islamska grundvärderingar är fundament i Irans konstitution.

”Men det finns sätt att implementera grundlagen på flexibla sätt”.

Protesterna mot regimen i Teheran har delvis rört tvånget för kvinnor att bära sjal, en fråga som aktualiserats efter 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i häkte hos Irans moralpolis i september. Amini frihetsberövades då hon inte bar sjalen enligt påbud.

Många kvinnor i Iran har bränt sina huvudsjalar i protest mot lagen som infördes 1983, fyra år efter revolutionen i Iran.

Men justitieministern utvecklade inte resonemanget om vad översynen av lagen innebär, bara att man ska se över om den behöver ändras.

Över 300 personer har dödats i samband med protester enligt Irans revolutionsgarde, när en av dess generaler för första gången kommenterar en dödssiffra.

Observatörer, ofta med bas utanför Iran, beräknar att närmare 450 personer har dött. FN:s människorättschef Volker Türk har tidigare sagt att över 14 000 människor har gripits av iranska säkerhetsstyrkor i samband med protester.

Innehåll från MyntAnnons

Redovisningsbyrån tog digitalt kliv – “Sparar tid för oss och kunderna”

Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.
Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.

Istället för att lägga tid på att manuellt knappa in kvitton gick den svenska redovisningsbyrån över till automatiserade rutiner och processer. Med hjälp av en digital allt-i-ett-plattform frigör de nu tid och resurser både för sig själva och för sina kunder.

– I min roll som redovisningskonsult sitter jag ner med varje bolag individuellt och ser över vilka processer vi kan effektivisera. Där ser vi nästan alltid att det finns ett stort behov av att effektivisera just kvittoredovisningen, säger Alexandra Baresso som är redovisningskonsult på Elite Accounting.

Realtidskoll på redovisningen

Till sin hjälp använder byrån fintechbolaget Mynt, som erbjuder en allt-i-ett-plattform för utgiftshantering och bokföring. Med hjälp av smarta företagskort som skickar kvitton direkt in i bokföringen ges full insikt och kontroll över allt som spenderas, i realtid. Direktintegrationer med marknadens ledande bokföringssystem gör det till en smidig lösning, menar Lucas Lindholm, som är VD på Elite Accounting:

– Mynt sparar tid för oss, men även för våra kunder, då inte vi behöver sitta och knappa in kvitton manuellt. Kvitton kan smidigt och enkelt fotas, skickas in och så hamnar de direkt i bokföringen.

”Hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra”

Genom att digitalisera redovisningen kan Elite Accounting minska antalet arbetstimmar som läggs på administration och istället lägga större fokus på att skapa mervärde för kunderna. Det uppskattas från båda håll.

– Mynt hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra – det som våra kunder vill att vi gör, vilket är att lägga tid på det som kommer främja deras verksamhet bäst. Tjänsten har hjälpt oss att spara tid och pengar, men framförallt att positionera oss som en modern redovisningsbyrå, säger Alexandra Baresso.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera