ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trumps handelskrig

Iran-konflikt ny kil mellan USA och Kina

HONGKONG. Kinas varma relationer med Iran skapar ytterligare konflikt med USA i och med Donald Trumps nya krav på sanktioner. Irans utrikesminister är nu på blixtturné i Peking, Moskva och Bryssel för att stärka relationerna.

För att mäta diplomatiska relationer mellan länder räcker det ibland med att besöka en lokal turistmässa. När de största utställarna på en mässa i Sverige typiskt är turistmyndigheter från länder som Italien eller Storbritannien är bilden helt annorlunda i Kina. Vid den internationella resemässan COTTM i Peking stack ett land ut med jättemonter: Iran.

”Kineserna älskar Iran. De kommer i mängder. Många vill inte ens resa tillbaka hem efter semestern”, säger Moghadam, ordförande för den iranska resebyrån Jourak Tours, iklädd vacker blåvitrutig slöja, när vi träffades härom året.

Kinas varma relationer med Iran syns också i affärsrelationerna. Sedan 2006 har handeln mellan de båda länderna fördubblats till 240 miljarder kronor, enligt Bloomberg. Kina är Irans största köpare av olja och gas, medan kineserna bygger hamnar och tåglinjer i Iran. Sedan sanktionerna lyftes 2016 har kinesiska företag varit de mest aktiva i investeringar inom infrastruktur och energi i Iran. Kina importerar olja från Iran för nästan 100 miljarder kronor varje år.

I och med att Donald Trumps administration meddelat att USA ska gå ur det internationella kärnenergiavtalet från 2015 med Iran, och hotar att straffa företag från hela världen som gör affärer med Iran, skapas nu ytterligare spänningar mellan USA och Kina.   

Peking har gjort det klart att de inte kommer vika sig för amerikanska hot. Under helgen höll Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif möte i Peking med utrikesminister Wang Yi. De båda parterna uppgav att länderna kommer stärka bilaterala samarbeten, bland annat under Pekings infrastrukturprogram Nya Sidenvägen.

”Kina och Iran kommer att bibehålla normala ekonomiska förbindelser”, sa Geng Shuang, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, under en presskonferens.

På tisdagen väntas Mohammad Javad Zarif hålla möte med utrikesministrarna från Storbritannien, Frankrike och Tyskland i Bryssel. Han kommer också att resa till Moskva för att diskutera situationen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies