1515
Annons

Iran klassar alla USA-soldater som terrorister

Irans parlament har röstat igenom en resolution som klassar alla amerikanska styrkor som terrorister efter att den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödats i en amerikansk drönarattack, skriver AFP.

Qassem Soleimani, som ofta beskrivits som Irans mäktigaste person efter ayatolla Ali Khamenei, var chef för Irans revolutionsgardes specialstyrka, Quds.

Tyskland kommer att flytta delar av sina styrkor som är stationerade i Irak ur landet efter utvecklingen sedan Soleimanis död, säger en talesperson för försvarsdepartementet, enligt AFP.

De runt 30 soldaterna, som finns i Bagdad och Taji, är en del av militäralliansen som bekämpar IS i Irak och kommer inom kort att flyttas till Jordanien eller Kuwait.

I Iran råder landssorg. Under tisdagen begravs Soleimani i sin hemstad Kerman. Uppslutningen är minst lika massiv som under måndagens sorgeceremoni i Teheran.

Där talade bland andra hans dotter, som varslade om att USA och Israel står inför en ”mörk dag”. Även Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei deltog, och började gråta vid begravningsbönen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?