Annons

Iran-börsen fortsätter rusa – men annars svagt i Mellanöstern

Teheran-börsen fortsätter rusa och är upp drygt 2,5 procent under söndagen. Indexet Tedpix har nu korsat symbolnivån 2.000.000, rapporterar iranska medier. Men många varnar för en bubbla.

Betydligt svagare går övriga börser i Mellanöstern.

Foto:Christopher Pike

Vid årsskiftet låg Tedpix på under 400.000. Sedan dess har det varit några djupa svackor, men den övergripande trenden är full fart uppåt – tvåmiljonersstrecket innebär alltså en uppgång på 400 procent på sju månader. På söndagen är indexet upp 2,5 procent.

I och för sig är detta räknat i landets valuta rial, som på grund av inflation, korruption och det spända läget visavi västvärlden faller mot ständigt nya bottennivåer i värde. 

Men uppgångarna attraherar ändå nya sparare, särskilt som det islamistiska styret har uppmanat vanligt folk att hjälpa landets krisdrabbade ekonomi genom att köpa inhemska aktier.

Experter invänder att börsrusningen inte baseras på någon reell ekonomisk förstärkning, och varnar för att många aktier kan ha blivit för högt värderade.

Betydligt svagare går övriga börser i Mellanöstern. Dubaibörsens DFM General-indexet är ned 0,7 procent medan Abu Dhabi-börsens ADX General sjönk 0,45 procent under söndagen.

I Saudiarabien handlas Tadawul All Share-indexet kring nollan.

All Share-indexet i Bahrain är upp 0,1 procent, med banksektorn som stor vinnare.

I Israel sjunker Tel Aviv-börsens TA 35-index 0,35 procent och i Qatar handlas QE General kring nollan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?