1515
Annons

Iran betalar halva priset för Boeing-plan

Iran har meddelat att landet har lyckats förhandla ner priset på de 80 flygplan som landet har köpt från amerikanska Boeing, rapporterar Reuters.

Boeing 737 Max byggs i fabrik i Renton, Washington.
Boeing 737 Max byggs i fabrik i Renton, Washington.Bild:AP

"Boeing har meddelat att IranAir-kontraktet är värt 16,6 miljarder dollar. Men, med tanke på karaktären av vår order och valmöjligheterna, är köpeavtalet för de 80 Boeing-flygplanen värt omkring 50 procent av den summan", sa Irans vice transportminister Asghar Fakhrieh-Kashan till landets statliga nyhetsbyrå IRNA.

Flygplanstillverkaren har tidigare meddelat att jätteaffären värd 16,6 miljarder dollar, motsvarande 153 miljarder kronor, enligt listpriserna.

Boeing, Airbus och andra flygplanstillverkare har haft minskade orderstockar under en tid och väntas därför erbjuda stora rabatter på listpriserna för att få sålt sina flygplan.

Boeing och den europeiska rivalen Airbus har under december signerat stora avtal om leveranser av flygplan till Iran efter att de internationella sanktionerna mot landet lyftes tidigare i år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?